Tergooi 10e plek

financiële stresstest

20 oktober 2017

Tergooi op tiende plek financiële stresstest accountantskantoor BDO

Deze week publiceerde accountantsbureau BDO een onderzoek naar de jaarrekeningen van 66 algemene ziekenhuizen. Tergooi staat op de tiende plek van de financiële stresstest. In 2016 stond Tergooi op de negende plek van deze financiële ranglijst. Niettemin moet het ziekenhuis strak blijven sturen op de kostenkant om de zorg betaalbaar te houden.

 

Volgens het accountantsbureau scoorden de Nederlandse algemene ziekenhuizen in 2016 gemiddeld een 7,1 voor hun financiële gezondheid. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 6,8 van een jaar eerder. Maar er zijn ook uitschieters. Zo noteren grotere ziekenhuizen naast stijgende omzetten vaak dalende resultaten. Daarentegen zijn het vooral de kleinere ziekenhuizen die zich opvallend sterk herstellen. Onder de streep scoort bijna één op de vier (23%) ziekenhuizen een onvoldoende, één procentpunt meer dan vorig jaar.

BDO baseert zijn onderzoek dit jaar op de financiële prestaties van 2016 en beoordeelt de financiële positie van Tergooi met een 8,5. Daarmee scoort Tergooi iets lager dan de 9,5 van het jaar ervoor. Het positieve resultaat is onder andere het gevolg van een sterkere inkoopfunctie en een strakkere (financiële) sturing op formatie, kosten en investeringen.

Hans den Hollander van de raad van bestuur van Tergooi is weliswaar blij met de top-10-notering in de financiële ranglijst van BDO, maar stelt nadrukkelijk dat het ziekenhuis gedwongen is om de komende jaren strak te blijven sturen op de kostenkant. Den Hollander: ‘Dit is noodzakelijk door stijgende lasten, zoals patiënten- en geneesmiddelenkosten. Maar ook om de toekomstige kwaliteit, veiligheid en continuïteit van de ziekenhuiszorg te blijven garanderen in de regio Gooi en Vechtstreek. De nieuwbouw is daarvoor een belangrijke voorwaarde.’

Rapport BDO

Het rapport van BDO is online te vinden op www.bdo.nl met daarin alle cijfers, achtergronden, toelichtingen en overzichten. Op www.tergooi.nl/publicaties staat het jaarverslag met de financiële resultaten over 2016.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief