Maintenance of Wakefulness Test (MWT)

Onderzoek bij meer dan gewone slaperigheid

Maintenance of Wakefulness Test (MWT)

Met een Maintenance of Wakefulness Test (MWT) onderzoeken we of u wakker en alert kunt blijven. U krijgt de test omdat u overdag veel slaperiger bent dan gewoon. Met de test willen we onderzoeken hoe erg dat bij u is. Voor het onderzoek nemen we één dag op. We doen die dag vier keer een test om te kijken of u wakker kunt blijven. Daarbij meten we de elektrische activiteit van de hersenen.

Voorbereiding

  • Was uw haar de dag van het onderzoek of eventueel de dag daarvoor heel goed. Gebruik daarna geen lak, vet of gel in het haar. Dit kan invloed hebben op de meting.
  • Draag geen oorbellen tijdens het onderzoek.
  • U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken. Drink alleen niks waar cafeïne in zit, zoals koffie, thee, chocomel en cola.
  • De week voor het onderzoek vragen we u het Slaap-/waakdagboek in te vullen. Geef dit op de dag van het onderzoek aan de laborant.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Die kunt u gewoon blijven gebruiken. Tenzij de specialist daarover iets anders met u heeft afgesproken. Maak thuis een lijstje van de medicijnen die u gebruikt. Lever dit lijstje in bij de laborant.

Onderzoek

Voor het onderzoek nemen we u één dag op de afdeling neurologie op. Een speciaal opgeleide laborant doet het onderzoek. Hij of zij legt u precies uit hoe het onderzoek gaat. Uw onderzoeksdag begint om 08:45 uur eerst op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Daar plaatsen we de elektroden en sensoren die nodig zijn voor het onderzoek.

  1. Om de elektrische activiteit van uw hersenen te meten, gebruiken we elektroden. Dit zijn metalen plaatjes die de activiteit van de hersenen opvangen. De elektroden plakken we op uw hoofdhuid. Het plaatsen van de elektroden duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
  2. Onder de elektroden brengen we een gelei aan. Ook maken we de hoofdhuid war ruwer door die te scrubben. Daardoor kunnen de elektroden de elektrische activiteit van de hersenen beter doorgeven.
  3. We plaatsen verschillende sensoren die de ademhaling, beweging van uw ogen en de hartslag meten.
  4. U krijgt vier keer een EEG, op verschillende momenten van de dag. Daarmee meten we de elektrische activiteit van uw hersenen. Elk EEG duurt 40 minuten. Tijdens dit onderzoek ligt u stil op een bed met uw ogen open. U probeert daarbij wakker te blijven.
  5. Een computerprogramma slaat de elektrische activiteit van uw hersenen op en werkt de metingen uit.

Tussen de metingen

Na iedere meting koppelt de laborant de elektroden los van het apparaat. Hij of zij plaatst ze zo dat u weer goed kunt bewegen. U gaat dan weer naar de verpleegafdeling neurologie. Hier bent u in de tijd tussen de metingen. Tussen de metingen in is het volgende erg belangrijk:

  • Drink niks waar cafeïne in zit, zoals koffie, thee, cola of chocomel.
  • Ga op de afdeling niet op bed liggen. Ook niet om even te lezen.
  • Zorg dat u een half uur voor de volgende meting niet rookt.

Na het onderzoek

Na de vierde en laatste meting haalt de laborant de elektroden van uw hoofd. U kunt daarna gewoon zelf naar huis of weer aan het werk gaan.

De uitslag

Een neuroloog beoordeelt de EEG’s. Hij of zij stuurt de uitslag naar de specialist die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Die zal de uitslag met u bespreken.