Bescherm je kind

tegen de zon

30 juli 2020

Steeds als de huid door de zon verbrandt, ontstaat schade aan het erfelijk materiaal in de huid

Negen dingen die je (nog) niet wist over bescherming kinderhuid tegen zon

Een kwart van de kinderen verbrandde vorig jaar in de zon, zegt dermatoloog Alice Langeveld. Tijdens haar werk in Tergooi merkt zij dat er nog steeds veel misverstanden bestaan over hoe je verstandig met de zon moet omgaan.

 

In dit interview met Carin Röst in het Algemeen Dagblad geeft dermatoloog Alice Langeveld samen met andere experts toelichting over optimale bescherming tegen de zon.

1. 60 procent van de kinderen is weleens verbrand

Helaas lukt het ouders niet altijd hun kinderen tegen zonnebrand te beschermen, blijkt uit het Nationale Zonrapport 2020. 60 procent van de ouders zegt dat hun kind weleens is verbrand. “We weten dat de zon schadelijk is, maar we gedragen ons er niet naar’’, vertelt Jan Willem van der Sterre, directeur van de webshop voor uv-kleding UV-Fashions en initiatiefnemer van het onderzoek. “We hebben, als we op pad gaan met de kinderen, geen zonnebrandcrème bij ons.’’ Ook Alice Langeveld, dermatoloog in ziekenhuis Tergooi, beaamt dat we te laks omgaan met de zon. “Vorig jaar is een kwart van de kinderen verbrand, dat percentage moet naar nul.’’

2. Een speciale kinderzonnebrandcrème is overbodig

Een zonnebrandcrème voor volwassenen kun je prima gebruiken voor je kind. Koop wel een crème met zo weinig mogelijk kleur- en vooral geurstoffen omdat deze kunnen irriteren, adviseert dermatoloog Langeveld. En kies voor een product met een minerale filter. Dit legt een laagje op de huid, vaak zichtbaar als een witte laag, en weerkaatst het uv-licht. Langeveld: “Minerale filters geven minder irritatie en er zijn aanwijzingen dat chemische filters worden opgenomen in de bloedbaan. Een ander voordeel van minerale zonnebrand is dat het meteen werkt. Sommige zonnebrandsoorten met een chemisch filter moeten een kwartier intrekken.’’ Minerale filters kun je herkennen aan ingrediënten als zinkoxide of titaniumdioxide.

3. 15 tot 30 minuten zon per dag is voldoende voor de vitaminen

Hou een baby tot 1 jaar volledig uit de zon. Oudere kinderen mogen in de zon, maar net als voor volwassenen geldt het advies om dat in de warmste maanden niet tussen 11.00 en 15.00 uur te doen. Je hoeft je kinderen, baby’s uitgezonderd, niet volledig uit de zon te houden, zegt dermatoloog Langeveld. “Een klein beetje zon heeft de huid ook nodig om te wennen. Als de huid in het voorjaar in contact komt met licht, krijgt deze meer pigment en wordt de hoornlaag dikker. Dat biedt enige bescherming tegen de zon. Daarom moet je in het voorjaar extra oppassen voor verbranding. Je hebt ook vitamine D nodig, waarvoor het genoeg is om elke dag 15 tot 30 minuten met een onbeschermd gezicht en onbeschermde handen buiten te zijn.’’

4. Wie veel beweegt, verliest de crème en bescherming

Wie denkt klaar te zijn voor een stranddagje na één insmeersessie ’s ochtends, zit ernaast. “Je moet je elke twee uur opnieuw insmeren, anders ben je onvoldoende beschermd tegen de zon’’, vertelt Annebel Schipper, woordvoerder van KWF Kankerbestrijding. “Voor kinderen geldt dit advies in het bijzonder omdat zij veel bewegen, waardoor de crème snel van hun huid afgaat. Na transpireren, zwemmen, afdrogen of sporten is opnieuw insmeren sowieso nodig.’’ Gebruik bovendien ruim voldoende crème. De meeste mensen gebruiken veel te weinig, waardoor ze alsnog slecht beschermd zijn.

5. Er bestaat kleding met een zonwerende factor

Hoe lichter en dunner de kleding, hoe meer straling er doorheen gaat, zeker als die nat is. Sommige kleding laat wel 90 procent van de straling door. Uv-kleding kan een goed idee zijn. Net als zonnebrandcrème heeft uv-kleding een zonwerende factor. Een factor van 50 of meer houdt maar liefst 98 procent van de uv-straling tegen, vertelt Van der Sterre van UV-Fashions. “Er zit een uv-filter van zinkdioxide in dat in de vezels is geïmpregneerd. Of de kleding is op zo’n manier gebreid dat ze de straling weert. De stof is deels synthetisch, wat ook uv-straling tegenhoudt.

6. Een crème met factor 30 is genoeg voor kinderen

Hoe hoger de factor, hoe langer je ermee in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Factor 20 betekent dat je twintig keer langer in de zon kunt blijven dan je zou kunnen zonder bescherming. Hoe lang dat is, hangt onder meer af van je huidtype. Voor alle baby’s en kinderen is factor 30 genoeg, zegt Schipper van KWF. “Met een hogere factor zou je in theorie minder vaak hoeven smeren dan elke twee uur. Dat is bij kinderen echt af te raden, omdat zij door hun beweeglijkheid al snel de crème van zichzelf afvegen. Kies daarom voor factor 30 en smeer elke twee uur.’’

7. Ook onder een parasol kan je baby verbranden

Laat je je kind zijn middagdutje doen in zijn wagentje onder de parasol? Pas op, parasols houden vaak niet alle uv-straling tegen. Ook wolken laten een deel van de uv-straling door. Op een bewolkte dag kan de zon krachtiger zijn dan op een zonnige dag. Wat vooral van belang is, is de zonkracht. Bij de hoogst mogelijke zonkracht in Nederland, kracht 8, kan de onbeschermde huid al in tien minuten verbranden. Een handig hulpmiddel zijn apps, zoals de KWF Zonadviesapp. Deze app vul je in voor het hele gezin en geeft op basis van ieders huidtype, de zonkracht en locatie elke dag een persoonlijk zonadvies.

8. Sprays zijn voor kinderen ongeschikt

Lijkt handig, een zonnebrandspray, want kinderen merken haast niet dat ze worden ingesmeerd en je hebt minder last van geknoei. Toch kun je beter een crème of stick gebruiken, zegt Schipper van KWF. “Bij doorzichtige sprays zie je niet goed hoeveel je hebt gespoten, waardoor je al snel te weinig gebruikt.’’ Ook Langeveld raadt sprays af, zeker voor kinderen. “Tijdens het spuiten verdampt een deel. Mogelijk ademt je kind hier wat van in. We weten nog te weinig over de gevolgen hiervan.’’

9. Een eenmaal verbrande kinderhuid is niet meer te herstellen

Is je kind onverhoopt toch verbrand? Je kunt de huid koelen met een nat handdoekje, vertelt Langeveld. Ook een aftersuncrème met aloë vera kan verkoelend werken. Helaas kan dit de schade die is toegebracht door de zon niet meer tegengaan, zegt ze. Steeds als de huid door de zon verbrandt, ontstaat schade aan het erfelijk materiaal in de cellen (dna) van de huid. Deze schade wordt meestal snel gerepareerd, maar dit mechanisme raakt in de loop van de jaren uitgeput. Daardoor wordt de zonschade niet meer goed hersteld in het dna. Deze schade vergroot de kans op huidkanker. “Als ouder heb jij de verantwoordelijkheid goed voor deze huid te zorgen.’’ Geef het goede voorbeeld, adviseert ze. “Zo leer je kinderen dat jezelf beschermen tegen de zon net zo vanzelfsprekend is als tandenpoetsen.’’

Jaarlijks komen er in Nederland 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij, dermatologen waarschuwen voor de gevaren als het mooi weer wordt.

Interview met dermatoloog dr. Alice Langeveld over huidkanker
Dermatoloog Alice Langeveld: ‘percentage verbrandde kinderen moet naar nul.’

 

Lees ook: Experts geven antwoorden op veelgestelde vragen over zon en huid

Dit artikel verscheen op 23 juli 2020 in het Algemeen Dagblad en is geschreven door Carin Röst en is met toestemming gepubliceerd op de website van Tergooi.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief