Dementie
Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 hersenziektes. Bij dementie gaat het verstand minder goed werken. Iemand krijgt daardoor problemen met het geheugen en met het gedrag. Klachten met het geheugen vallen het eerst op. Het bewustzijn is er nog wel.
Van alle soorten dementie komt de ziekte van Alzheimer het meest voor. Maar ook vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie komen veel voor.
Video met dank aan Alzheimer Nederland
Klachten
Problemen met het geheugen
Geheugenverlies
Informatie verwerken
Andere manier van denken
Iemand met dementie denkt minder logisch en komt tot minder goede oplossingen. En kan alle informatie niet meer begrijpen. Zo kan iemand met dementie dikke kleren aantrekken, terwijl de zon schijnt en het warm is buiten. Vaak zijn mensen die dementeren met hun gedachten bij vroeger. In hun kindertijd of in de tijd dat hun kinderen nog klein waren.
Begrijpen
Lezen
Rekenen
Sociale vaardigheden
Schrijven
Ruimte en tijd
Gesprek voeren
Herinneringen en herkenning
Al vanaf dat we kind zijn koppelen we namen aan bekende gezichten. Namen krijgen een plaats in gebeurtenissen. Iemand die dement is, vergeet deze namen. Wel kan iemand nog lang herkennen dat een persoon wel bij hem hoort of voor hem zorgt.
Simpele handelingen doen
Problemen met het gedrag
Mensen met dementie begrijpen situaties niet meer. Steeds weer klinkt iets voor hun als een nieuwe afspraak. Ze moeten van alles zonder te weten waarom. Ze beseffen soms dat ze iets niet goed doen en raken daardoor geïrriteerd. Niet vreemd dus dat bij dementie veel verschillende problemen met het gedrag voorkomen.
Problemen met gedrag komen bij bijna elke vorm van dementie voor. Bijna iedere patiënt zal hier een periode of vaker last van hebben. Problemen die het meest voorkomen, zijn:
- wanen of hallucinaties
- achterdocht
- geladen of agressief
- prikkelbaar
- zwerfgedrag
- doelloze handelingen
- nachtelijke onrust
- roepen of gillen
- lusteloos of sloom zijn
- eetstoornissen
- depressie
Video symptomen en signalen van dementie
Video met dank aan Alzheimer Nederland
Oorzaken
De klachten die iemand heeft bij dementie, komen door niet aangeboren afwijkingen van de hersenen. Bepaalde gebieden in de hersenen werken niet goed meer. Dit geldt vaak ook voor de gebieden die te maken hebben met emoties en zelfcontrole. En de gebieden die gaan over de relatie met een persoon en zijn of haar omgeving.
- Zitten de afwijkingen vooral links in de hersenen? Dan is de kans groter dat er problemen met taal ontstaan. De patiënt heeft dan moeite zijn eigen wensen uit te drukken.
- Zitten de afwijkingen aan de rechterkant van de hersenen? Dan is de kans groter dat de patiënt meer moeite heeft om zich te oriënteren in de omgeving. Of signalen uit die omgeving goed te begrijpen. Daardoor heeft de patiënt moeite om goede keuzes te maken.
Onderzoek
Om te kijken waar de dementie vandaan komt, kunnen we verschillende stappen nemen:
- We kijken naar hoe de dementie is ontstaan (het beloop).
- We kijken welke stoornissen nu vast te stellen zijn.
- We kijken welke afwijkingen we vinden. Dat gebeurt bijvoorbeeld met een CT-scan of MRI-scan, laboratoriumonderzoek, ECG en eventueel onderzoek van het hersenvocht.
Het is een ingewikkeld proces om te onderzoeken waar de dementie vandaan komt. Het vraagt om specialistisch onderzoek. Na het overlijden kunnen afwijkingen in de hersenen onderzocht worden met microscopisch onderzoek.
Problemen met gedrag
Problemen met het gedrag kunnen soms ook komen door iets anders dan de dementie. Bijvoorbeeld omdat de hersenen minder doorbloed worden. Daarom doen we lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek als de klachten tijdens de dementie opeens anders worden. Zo kunnen we kijken of er niet ook nog iets anders aan de hand is.
Behandeling
Dementie is bijna nooit te genezen. Heel soms kan een neurochirurg een operatie doen. Dat ligt aan waardoor de dementie komt. Een operatie kan bijvoorbeeld soms als:
- er een bloeding tussen de hersenvliezen is door een flinke klap op het hoofd.
- de ruimtes in de hersenen die met vocht gevuld zijn langzaam groter worden. Hersenvocht wordt dan slecht vervangen of te veel aangemaakt.
- de dementie is ontstaan door een hersentumor. Een operatie kan dan alleen als het weghalen van de tumor niet voor te veel schade zorgt.
Meestal maken we een scan van de hersenen om te kijken wat mogelijk is.
Behandeling van problemen met gedrag
Problemen met het gedrag kunnen we met of zonder medicijnen behandelen. Voor een behandeling zonder medicijnen is het belangrijk te zoeken naar wat zorgt voor het gedrag. Denk aan te veel prikkels, angst, te hoge eisen of iemand niet goed benaderen. Die dingen kunnen bij de patiënt emoties, irritatie of verdriet oproepen. Omdat het niet lukt met die gevoelens om te gaan, kan iemand problemen met het gedrag krijgen.
Behandeling zonder medicijnen of operatie
Regelmatig bewegen
Hersenen actief houden
Goed contact met mantelzorgers
Ergotherapie
Logopedie
Psychologische hulp
Ander soort behandelingen
Tips
Omgaan met iemand die dementeert
Omgaan met dementie is moeilijk. Het kan voor veel emoties zorgen en het vraagt veel tijd. Mensen in de omgeving kunnen invloed hebben op het gedrag van iemand met dementie. Daarom helpt het om op de juiste manier met iemand om te gaan. Alzheimer Nederland heeft daar wat tips voor:
- Benader iemand met dementie op de juiste manier. Trek bijvoorbeeld de aandacht als u iets wilt zeggen. Leg even uw hand op de arm en maak oogcontact.
- Praat in korte zinnen. Gebruik in elke zin maar één boodschap. En wacht even totdat de tekst is verwerkt.
- Een beeld is herkenbaarder dan woorden. Beelden van vroeger zijn beter herkenbaar dan beelden van nu.
- Plan regelmatige rustmomenten in op de dag. Zo kan de persoon met dementie even tot rust komen en prikkels en informatie verwerken.
- Kom in beweging. Zoek naar een manier die prettig voelt. Gaat u liever niet wandelen? Dan kunt u misschien samen tuinieren.
- Gebruik meerdere zintuigen. Laat de persoon met dementie dingen ruiken of aanraken als u het ergens over heeft. Hierdoor zal hij of zij beter begrijpen wat u bedoelt of wat iets is.
- Lach met elkaar en gebruik humor.
- Hang een duidelijke kalender en klok op. Laat de persoon met dementie op de klok kijken en streep gebeurtenissen af als ze geweest zijn.
- Zorg voor structuur. Een duidelijke indeling van de dag helpt.
Omgaan met gedrag
Uw gedrag bepaalt voor een deel het gedrag van iemand met dementie. Deze informatie helpt u daarbij.