Prednison

bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednison is heel nuttig bij de behandeling van chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Prednison remt de ontsteking en vermindert daardoor de klachten. Vaak schrijven we prednison voor in combinatie met andere medicijnen.

 

Prednison of prednisolon zijn twee namen van medicijnen met dezelfde werking. In deze tekst gebruiken we alleen de naam prednison. Met prednison nemen verschijnselen van een ontsteking in de darmen af. Denk aan pijn, diarree en bloed bij de ontlasting. Prednison werkt vrij snel. Meestal gaat het binnen een week beter.

Met medicijnen proberen we de ontstekingsreacties bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa onder controle te houden. Zo nemen de klachten, opvlammingen en de kans op complicaties af. Medicijnen kunnen de ziekte niet genezen.

Gebruik van prednison

  • We geven prednison als tablet.
  • Neem precies zoveel als voorgeschreven is.
  • U neemt de prednison één keer per dag in, behalve als uw arts anders voorschrijft.
  • Neem de tabletten in met water, voor of tijdens de maaltijd.

Soms krijgt u naast prednison ook een maagbeschermer (pantoprazol). Of een middel tegen botontkalking, zoals calchi-chew/D3 en alendroninezuur. Uw arts of verpleegkundige vertelt u hier meer over.

Hoeveelheid

Prednison is er in meerdere sterktes. Het is belangrijk hier goed op te letten. Hoeveel prednison u krijgt, ligt aan hoe erg de ziekte bij u is en welke klachten u heeft. Soms moet u meer prednison gebruiken, tot 60 mg per dag. De arts schrijft altijd de laagst mogelijke hoeveelheid voor, voor een zo kort mogelijke tijd.

Meestal schrijven we prednison als volgt voor:

  • twee weken een opstartdosis
  • daarna per week 5 mg prednison afbouwen

In het recept staat het precieze afbouwschema.

Belangrijke informatie

  • Laat artsen altijd weten dat u prednison gebruikt voor een ingreep of operatie. Ook de tandarts. Als dat nodig is, kan de arts u even een andere hoeveelheid prednison geven.
  • Ga nooit meer of minder prednison gebruiken zonder toestemming van uw arts. Als u langer dan een paar weken prednison gebruikt, zal de arts de prednison altijd langzaam verminderen. Dat gaat volgens een afbouwschema (zie het kopje Stoppen met prednison).
  • Laat het uw arts weten als u diabetes (suikerziekte) heeft. Door de prednison kunt u meer behoefte hebben aan medicijnen voor diabetes en/of insuline.

Bijwerkingen

Of u bijwerkingen krijgt en welke, ligt vooral aan hoeveel prednison u gebruikt en hoe lang. Deze bijwerkingen komen het meest voor:

Vasthouden van vocht

Het gezicht en soms ook de romp worden hierdoor dikker. Dat komt door een andere verdeling van het lichaamsvet. Gaat u weer minder prednison gebruiken of stopt u met prednison? Dan gaat dit weer weg. Meestal houdt u geen vocht vast als u weinig prednison krijgt of prednison maar kort gebruikt.

Zwaarder worden

Omdat uw lichaam vocht vasthoudt, kunt u één tot twee kilo aankomen. Ook kunt u door prednison meer zin in eten krijgen. Probeer hier niet te veel aan toe te geven. Zo voorkomt u dat u meer aankomt.

Koorts, pijn bij plassen, hoesten en pijnlijke keel

Omdat de witte bloedlichaampjes minder goed werken, krijgt u minder weerstand tegen infecties. Witte bloedlichaampjes zorgen voor de afweer van het lichaam.

Maagklachten

Omdat u meer maagzuur produceert, kunt u klachten aan uw maag krijgen.

Langzamere genezing van wondjes

Wondjes kunnen langzamer genezen dan u gewend bent.

Gladde, dunne huid

Uw huid kan gladder en dunner worden.

Botontkalking

Als u langer dan zes maanden prednison gebruikt, kunt u last van botontkalking krijgen. Bespreek met uw arts wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Ontregeling van bloedsuikers bij suikerziekte

Door de prednison kunt u meer behoefte hebben aan medicijnen voor suikerziekte en/of insuline.

Heeft u last van bijwerkingen? Bespreek dit met uw Maag-Darm-Leverarts of IBD-verpleegkundige.

Stoppen met prednison

Het is belangrijk om na (langer) gebruik van prednison de kuur langzaam af te bouwen. Opeens stoppen met prednison kan zorgen voor:

  • meer dan gewone vermoeidheid
  • misselijk zijn en spugen
  • meer pijn
  • een lagere bloeddruk

Gebruik daarom langzaam steeds wat minder prednison. Volg daarvoor het afbouwschema.

Prednison met andere medicijnen

  • Fenytoïne (Diphantoïne®, Epanutin®) of Rifampicine (Rifadin®) kunnen invloed hebben op de werking van prednison. Overleg met uw arts als u een van deze middelen gebruikt.
  • Als u prednison gebruikt met pijnstillers als naproxen, brufen, voltaren en aleve, heeft u meer kans op een maagzweer. Gebruikt u een van deze middelen en start u met prednison (of andersom)? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u andere medicijnen of pijnstillers nemen. Of moet ook een maagbeschermer voorgeschreven worden.
  • Als u prednison gebruikt, raden we (kruiden)supplementen af, zoals Sint Janskruid.

Vaccinaties

Prednison heeft geen invloed op de werking van eventuele (levende) vaccins.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Vruchtbaarheid

Prednison heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij de man of vrouw.

Zwanger en prednison

Bent u zwanger? Het is niet bekend dat gebruik van prednison meer risico geeft op aangeboren afwijkingen van uw kind. Wel zien we dat het ongeboren kind soms minder snel groeit bij gebruik van prednison tijdens de zwangerschap. Een opvlamming van de ziekte vinden we schadelijker voor moeder en kind dan de behandeling met prednison. Daarom schrijven we het toch voor als dat nodig is of gaan we door met gebruik tijdens zwangerschap.

Borstvoeding

Overleg eerst met uw arts of verpleegkundige als u borstvoeding wilt geven. Kleine beetjes van de prednison gaan over in de borstvoeding. Als u weinig prednison gebruikt, heeft het waarschijnlijk weinig risico voor de baby. We raden aan om na het nemen van prednison vier uur te wachten met de volgende borstvoeding.

Contact