HELP-behandelprogramma door team Welzijn
Team Welzijn helpt patiënten die in Tergooi MC worden opgenomen en een risico lopen op fysieke achteruitgang en acute verwardheid.
Wat is acute verwardheid?
Acute verwardheid noemen we ook wel delier. Dit ontstaat plotseling, meestal binnen enkele uren tot dagen. De verwardheid is tijdelijk en ontstaat meestal door een lichamelijk probleem of door bepaalde (genees)middelen. Mensen met een delier weten vaak niet meer waar ze zijn of welke dag het is. Ze hebben dus problemen om zich te oriënteren. Ze kunnen problemen hebben met hun spraak en een wisselend bewustzijn hebben. Het ene moment maken ze bewust mee wat er om hen heen gebeurt, het andere moment niet. Zij hebben moeite om zich te concentreren en kunnen binnen korte tijd onrustig en angstig worden. De symptomen wisselen elkaar in de loop van de dag af, er kunnen ook momenten van helderheid zijn.
We kunnen het delier verhelpen door de onderliggende oorzaak te behandelen en symptomen te bestrijden. Een delier kan ertoe leiden dat u langer in het ziekenhuis moet blijven. Ook heeft u met een delier een verhoogd risico op complicaties.
Delier in het ziekenhuis
Jaarlijks krijgen in Nederland 100.000 tot 150.000 ziekenhuispatiënten een delier. Dit gebeurt vier keer vaker bij patiënten van 65 jaar en ouder dan bij patiënten jonger dan 40 jaar. Tijdens een ziekenhuisopname ontstaat bij 10 tot 40 procent van de oudere chirurgische patiënten een delier. Uit onderzoek blijkt dat goede zorg het aantal mensen die een delier krijgen, met een derde kan verminderen. Meestal duurt een delier enkele dagen tot weken.
Team Welzijn en het HELP-behandelprogramma
Tergooi MC wil graag voorkomen dat patiënten een delier doormaken of een fysieke achteruitgang ervaren. Vandaar dat Tergooi MC het team Welzijn inzet. Team Welzijn gebruikt het HELP-behandelprogramma. In Nederland zijn vanuit het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het UMC Radboud HELP-programma’s ontwikkeld en onderzocht voor de Nederlandse ziekenhuizen. Het doel is ouderen in het ziekenhuis extra ondersteuning te bieden, zodat zij minder negatieve gevolgen ondervinden van de opname. Het team bestaat uit vrijwilligers die goed getraind zijn en kennis en vaardigheden bezitten om deze patiënten extra zorg en aandacht te bieden.
Wat houdt een deelname aan team Welzijn in?
Vrijwilligers geven tijdens de opname van de patiënt persoonlijke aandacht en ondersteuning. De vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld helpen bij:
- Waarnemen, taal of denken
De vrijwilligers bieden (woord)puzzels, boeken en spelletjes aan. - Oriëntatie
Vrijwilligers lezen bijvoorbeeld samen de krant. - Zien of horen
De vrijwilligers zorgen dat de patiënt een vergrootglas, grootletterboeken, grootletterpuzzels en bijvoorbeeld een gehoorapparaat kan gebruiken.
Alle vrijwilligers zijn geschoold om deze hulp te kunnen bieden.