H.H. Lahuis

Radioloog

Derk Lahuis
Radioloog

In Tergooi sinds: 2020
BIG-Number: 09916167901

‘Radiologisch onderzoek acute buikklachten; een controversiële fascinatie’

‘Als radioloog beoordeel en behandel ik patiënten en ondersteun ik collega-artsen van praktisch alle specialismen. Dat vraagt een brede interesse in geneeskunde. Omdat radiologisch onderzoek vaak sturend is voor de behandeling, draag je een grote verantwoordelijkheid. Dat houdt me scherp.

Mijn vak bestaat voor het grootste deel uit diagnostiek, maar we behandelen ook via minimaal invasieve procedures, zoals drainages. Daarnaast is het een technisch vak. Zo zal kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) binnen ons vak een steeds grotere rol gaan spelen. Met deze zelflerende digitale techniek kunnen we hele kleine afwijkingen van bijvoorbeeld longtumoren steeds beter opsporen. Dit helpt ons afwijkingen vroeg te ontdekken. Het slagingspercentage van de behandeling van longkanker wordt hierdoor groter. Ik vind dat we deze nieuwe technieken daarom moeten omarmen. Tergooi MC doet dat. In dit ziekenhuis werken we al met apparatuur die kunstmatige intelligentie toepast.

Na mijn academische opleiding werkte ik in een groot perifeer centrum en deed ik veel oncologisch onderzoek en radiologisch onderzoek van acute klachten in de buik. Een controversiële fascinatie. De ellende voor de patiënt vormt de uitdaging voor de dokter. Met een snelle en adequate diagnose help je de patiënt enorm, daarom is het een soort hobby geworden. In Tergooi MC kan ik mijn vak weer in brede zin beoefenen. Dat ik in mijn werk zo de accenten kan verleggen, vind ik de charme van mijn vak.’

Aandachtsgebieden

  • Abdominale radiologie
  • Speciale interesse voor radiologisch onderzoek acute buik
  • Neuroradiologie

Bijzonderheden

  • Derk Lahuis volgde de opleiding radiologie in het LUMC in Leiden en Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag.
  • Hij volgde daarna een fellowship abdominale radiologie in de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar.
  • Hij rondde zijn opleiding af in 2019.