Help mee aan een veilige behandeling van uw kind
Als uw kind in het ziekenhuis verblijft, staat zijn of haar veiligheid voorop. Artsen en medewerkers zijn daar alert op en zijn verplicht mogelijke onveiligheid te melden. Maar ook u kunt helpen. Hoe? Dat staat op de veiligheidskaart met adviezen. Die hangt ook op de kamers. Lees deze informatie goed door.
U kunt de veiligheidskaart ook downloaden:
Geef alle informatie over de gezondheid van uw kind
Bereid u goed voor op het gesprek met de zorgverlener (bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen) van uw kind. Zet uw vragen op papier. Vertel de zorgverlener welke klachten uw kind op dit moment heeft. Maak duidelijk wat u en uw kind van de zorgverlener verwachten.
Geef het aan als u iets niet begrijpt
Laat ons weten als iets niet duidelijk is of als u ergens over twijfelt. Laat u goed informeren als uw kind medicijnen voorgeschreven krijgt.
Vraag: Waarom krijgt hij of zij dit? Hoe moet ik het toedienen en hoe lang? Wat zijn mogelijke bijwerkingen en wat moet ik dan doen?
Bespreek vooraf hoe de ingreep bij uw kind gaat
Bespreek met de zorgverlener de voorbereiding en het verloop van de ingreep. Hoe moet uw kind zich voorbereiden (bijvoorbeeld nuchter blijven)? Hoe lang duurt de ingreep? En hoe zal uw kind zich naar verwachting voelen na de ingreep?
Controleer de naam van uw kind op het naambandje dat hij of zij bij opname gekregen heeft. Over veel ingrepen bestaat informatiemateriaal. Vraag hiernaar.
Schrijf op welke medicijnen uw kind gebruikt en neem ze mee
Noteer thuis welke medicijnen uw kind gebruikt en neem het lijstje en de medicijnen mee naar het ziekenhuis. U kunt ook een overzicht van medicijnen bij uw apotheek opvragen en dit meenemen.
Laat weten voor welke medicijnen uw kind allergisch is en hoe hij of zij de medicijnen inneemt. Schrijf op welke voeding uw kind gebruikt en neem dieetvoeding mee.
Stel vragen als de medicijnen er anders uitzien dan verwacht
Stel vragen als de kleur of vorm van uw medicijnen anders is dan u verwacht. Bijvoorbeeld als u pillen krijgt in plaats van drank.
Stel vragen als uw kind voor u onbekende medicijnen krijgt.
Volg de instructies en adviezen goed op
Houd u aan de afspraken die u met de zorgverlener maakt over de behandeling. Vraag wat u of uw kind wel of niet mogen doen. Laat weten als u voor uw gevoel adviezen of informatie krijgt die elkaar tegenspreken. Zorg dat u weet wanneer u voor controle terug moet komen. En wanneer en bij wie u terecht kunt met vragen of problemen.
Denkt u dat er iets fout is gegaan? Bespreek dit dan met de zorgverlener.
Informatie en gesprekken met de arts
Alleen u als ouder of verzorger krijgt medische en verpleegkundige gegevens over uw kind. We laten u weten als er iets in de situatie van uw kind verandert. Of als er extra onderzoeken nodig zijn. Bij de onderzoeken kunt u aanwezig zijn.
De arts-assistent en/of de (kinder)arts informeert u hoe het op medisch gebied gaat en verder gaat. Wij willen dat ouders nauw betrokken zijn bij het nemen van besluiten en de behandeling van hun kind. Zij kennen hun kind het best. Onze ervaring is ook dat ouders willen weten welke behandeling wordt afgesproken. En wat er op een dag gebeurt.