Duurzaamheid

Onze ambitie

Tergooi MC vindt duurzaamheid belangrijk. De duurzaamheidsbelofte van Tergooi MC is: beter presteren op alle gebieden die onder duurzaamheid vallen. Een duurzaamheidsbelofte heeft alleen zin als hij ook wordt waargemaakt. Daarom hebben we onze visie omgezet in ‘meetbare ambities’. Dat betekent dat we internationale regels, de zogenoemde BREAAM-NL-critera, hebben gehanteerd bij onze nieuwbouw in Hilversum. We hebben hiervoor de beoordeling ‘very good’ behaald.

BREEAM

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een internationale methode die de duurzaamheid meet van bouwprojecten. Tergooi MC in Hilversum is beoordeeld op management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval en landgebruik en ecologie. Management en afval scoorden bijzonder hoog.

Maatregelen

Van de duurzame maatregelen die we nemen, springen er een paar uit. Bijvoorbeeld de uitgekiende systemen voor energie-opwekking en -distributie. Honderd procent van de ingekochte energie is groene energie; opgewekt door Hollandse windmolens. Een deel van deze energie wordt geleverd via zonne-energie via zonnepanelen die op het dak van Tergooi MC locatie Hilversum geplaatst zijn. Maar ook het systeem voor koude-warmte opslag: warmtepompen gecombineerd met intelligente gevels en daken.

Bevorderen gezondheid

Als duurzaam ziekenhuis streeft Tergooi MC naar samenhang en sturing bij de verschillende activiteiten. Duurzaamheid voor wat betreft de manier waarop we omgaan met de omgeving, het milieu en de natuurlijke bronnen. Maar ook duurzaamheid in relatie tot patiënten. Hoe kunnen we ziekte voorkomen door beter voor het milieu te zorgen? Zo nemen we naast onze verantwoordelijkheid voor zieke patiënten, ook verantwoordelijkheid voor het bevorderen van gezondheid van alle inwoners in de regio en ver daar buiten. Tergooi MC levert een bijdrage aan een gezondere wereld.

Samenwerking

Op het gebied van Duurzaamheid heeft Tergooi MC een aantal belangrijke samenwerkingspartners. 

MVO Nederland

Om onze kennis en ambitie over duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen te delen en op te hoogte te blijven over alle ontwikkelingen van dit vakgebied neemt Tergooi MC deel aan het MVO Netwerk Zorg. Hier vinden wij contact met andere zorgorganisaties en het bedrijfsleven. Gezamenlijk creëren we draagvlak om de zorgsector te verduurzamen.

Milieuplatform Zorg

Tergooi MC is actief lid van Milieuplatform Zorg. Tergooi MC werkt samen met zorgorganisaties aan kennisontwikkeling op het gebied van milieu. Tergooi MC neemt deel aan de benchmark van het Milieuplatform Zorg om te zien hoe wij het doen ten opzichte van andere organisaties. Hiervoor worden de gegevens in de milieubarometer gezet en vergeleken met andere zorgorganisaties.

USI

Samen met het Utrecht Sustainability Institute (USI) onderzochten we op welke manier we nog duurzamer konden bouwen. Zo gebruiken we de nieuwste generatie LED-verlichting en gasmotorgedreven waterpompen.

Leveranciers

Wij vragen onze leveranciers om ook een bijdrage te leveren aan een gezonde wereld. Hiervoor gebruiken wij een aantal duurzaamheidscriteria en dagen we onze leveranciers uit een stap verder te gaan en samen met ons nieuwe, duurzame concepten te ontwikkelen.

Initiatieven

Er zijn talrijke initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Tergooi MC.

Healing environment

Naast een duurzame en groene onderneming ontwikkelt Tergooi MC zich tot een ‘healing environment’. Dit is een integraal concept waarin natuur en omgeving een rol spelen in de genezing en het bevorderen van de gezondheid van patiënten.

Duurzaam inkopen maakt integraal deel uit van ons inkoopbeleid. Kwalitatieve, patiëntveilige en duurzaamheid criteria spelen een essentiële rol bij de selectie van leveranciers en het opstellen van contracten. Criteria vastgesteld door de overheid ons minimale uitgangspunt. Hierbij gaan wij graag een stap verder. Zo is Tergooi MC overgestapt op het gebruik van andere injectiespuiten. Deze zijn van dertig procent minder plastic gemaakt, wat resulteert in minder vervoersbelasting door een lager gewicht en minder chemisch afval.

Fit in Tergooi MC

Met Fit in Tergooi MC willen wij alle medewerkers motiveren om gezond(er) te werken en te leven. Investeren in gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers, zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. De beroepsbevolking in Nederland veroudert door vergrijzing en ontgroening. Blijvende deelname op de arbeidsmarkt wordt daarmee cruciaal en daarin is ‘levenslang houdbaar’ zijn een belangrijk onderwerp. Tergooi MC organiseert regelmatig activiteiten om medewerkers fit te houden.

Duurzaamheidsjaarverslag

De door ons behaalde resultaten kunt u lezen in onze duurzaamheidsjaarverslagen.