IBD-team

IBD-team

Het IBD-team in Tergooi MC is er voor patiënten met IBD. IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Een chronische ontstekingsziekte van de darm, in het Nederlands. Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn vallen daaronder. Het IBD-team is onderdeel van de polikliniek maag-darm- en leverziekten (MDL).

 

Heeft u de diagnose IBD gekregen? Dan staat u er niet alleen voor. De specialisten en verpleegkundigen van het IBD-team helpen en ondersteunen u.

Online platform MijnIBDcoach

Een belangrijk hulpmiddel bij uw behandeling is MijnIBDcoach. Dit is een online platform, speciaal ontwikkeld voor mensen met een chronische darmontsteking. Via het online platform kunnen we op afstand meekijken hoe het met uw gezondheid gaat en kunnen (beveiligde) berichten worden verstuurd. Zo hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis te komen. MijnIBDcoach geeft u ook zelf meer inzicht in uw klachten en ziekte. Wilt u gebruik maken van MijnIBDcoach? Laat dit dan weten aan de IBD-verpleegkundige of de verpleegkundig specialist. Lees meer over MijnIBDcoach.

Telefonisch spreekuur en contact

Voor vragen die geen haast hebben, stuurt u een e-mail naar . Zet uw naam en geboortedatum in uw e-mail. U krijgt binnen 3 werkdagen een antwoord. U kunt ook een bericht sturen via MijnIBDcoach.

Wilt u uw klachten bespreken of heeft u een vraag die niet kan wachten? Het IBD-team heeft elke werkdag een telefonisch spreekuur tussen 9:00 en 10:00 uur (T 088 753 39 52). U krijgt dan direct een IBD-verpleegkundige of verpleegkundig specialist aan de telefoon.

Als de IBD-verpleegkundigen er niet zijn, neemt u contact op met de polikliniek Maag,- Darm en Leverziekten. De assistente overlegt met de MDL-arts die u behandelt of met de arts die dienst heeft. Heeft u ernstige klachten in de avond, nacht of in het weekend die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag? Overleg dan telefonisch met de Spoedeisende Hulp.

Uw afspraak

Wilt u een afspraak maken voor een bezoek aan de polikliniek of een telefonisch consult met het IBD-team? Bel dan met de polikliniek Maag,- Darm en Leverziekten. Hier zijn ook de afspraken met het IBD-team.

U heeft afwisselend afspraken met de MDL-arts, verpleegkundig specialist en IBD-verpleegkundigen. U komt zo veel mogelijk bij dezelfde MDL-arts of verpleegkundige. Als die er niet zijn, kan een collega het overnemen. Zo blijft u de zorg houden die nodig is.

Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Wij kunnen dan een afspraak inplannen voor een andere patiënt. Zo houden we de wachtlijsten kort.

Samen beslissen over uw behandeling

Het IBD-team neemt beslissingen over uw ziekte en behandeling samen met u. Dit heet shared decision making. U bent zelf medeverantwoordelijk voor de keuzes in uw behandeling. Een open gesprek is daarvoor heel belangrijk. U bereidt zich daarop voor met de volgende vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van deze mogelijkheden?
  • Wat betekent dit in mijn situatie?

Zie ook de website driegoedevragen.nl.

Handige informatie

Rechts op de pagina vindt u onder het kopje ‘Snel naar’ handige websites met meer informatie.

Nuttige apps:

  • HogeNood app (vind toiletten)
  • MedApp (overzicht en herinnering van uw medicijnen)

Boeken:

  • Alles over chronische darmziekten. Basisgids over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Geert D’Haens & Séverine Vermeire (2017) ISBN 9789401442855
  • Zorgboek IBD, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn. Stichting September (2014) ISBN 9789086482733

Ons team