J.H. Harms

Anesthesioloog

Jeroen Harms
Anesthesioloog

In Tergooi sinds: 2015 
BIG-Number: 79056422301

‘Anesthesiologen specialiseren zich steeds meer’

‘Ik vond het altijd fascinerend als mensen na een grote operatie kort daarna soms weer piekfijn in bed lagen. Pijnvrij. Een goede anesthesie lag hier dan aan ten grondslag. Dit wekte mijn interesse voor het vak anesthesiologie. Bovendien is het een breed vak met veel techniek. Je moet handvaardig en stressbestendig zijn. Het maakte mijn interesse alleen maar groter.
Mijn aandachtsgebied is de cardiovasculaire anesthesiologie. Steeds vaker liggen op de operatietafel mensen die naast de reden waarom ze geopereerd worden ook klachten van het hart hebben. Vroeger zou een arts zich twee keer bedenken om zo iemand te opereren, nu maken nieuwe technieken het mogelijk de grenzen steeds verder op te rekken. Voor de anesthesiologie heeft dat grote gevolgen. Ook anesthesiologen gaan zich steeds meer specialiseren. Zo is de slokdarmecho (TEE) bij hartoperaties al niet meer weg te denken. Deze techniek geeft de anesthesioloog extra informatie tijdens de operatie. Je ziet nu dat de slokdarmecho ook al toegepast wordt bij mensen die weliswaar geen hartpatiënt zijn maar wel extra risico lopen. Ik ben benieuwd waar deze ontwikkeling toe leidt.

Ik heb voor Tergooi MC gekozen omdat het een ziekenhuis is met een goede sfeer en korte lijnen. Vergeleken met de academische ziekenhuizen waar ik eerder heb gewerkt, is Tergooi MC kleinschalig. Dat werkt prettig.’

Aandachtsgebied

  • Cardiovasculaire anesthesiologie

Bijzonderheden

  • Jeroen Harms werkt in Tergooi MC als chef de clinique anesthesiologie.
  • Hij volgde vóór zijn opleiding geneeskunde de opleiding medische biologie.
  • Hij werkte voor zijn overstap naar Tergooi MC onder andere zes jaar als cardio-anesthesioloog in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (UMCU).
  • Hij was in het UMCU lid van de werkgroepen Steunhartteam en Longtransplantaties.
  • Hij was in het UMCU binnen de vakgroep Cardiovasculaire anesthesiologie voorzitter van de werkgroep Vaatchirurgie.