C. van den End-Kranenburg

Geestelijk Verzorger

Christine van den End-Kranenburg
Geestelijk Verzorger

In Tergooi sinds: 2015

‘Mijn drijfveer: aandacht voor het verhaal’

‘Voor ik geestelijk verzorger en predikant werd, heb ik met veel plezier dertien jaar gewerkt als leerkracht op een basisschool. Daar gaf ik les, maar dacht met mijn collega’s ook na over de identiteit van de school en het onderwijs en hoe je daar vorm aan geeft. Dat nadenken over wat van betekenis is voor mensen en hoe je daarin met jong en oud samen zoekend onderweg bent, was iets wat me niet losliet. Uiteindelijk resulteerde dit in een studie Godgeleerdheid. Tijdens deze studie liep ik een jaar stage bij de Regenboogkerk in Hilversum. Mooi om te ontdekken waarin de gemeenschap van een kerk lijkt op de gemeenschap van een school. Gaandeweg worden levens en verhalen gedeeld.

Na mijn studie werkte ik enige tijd als waarnemend-geestelijk verzorger in verpleeghuis Naarderheem. Ook deed ik ervaring op met het predikantswerk in de Protestantse Kerk van Amsterdam en Bussum. Momenteel heb ik naast mijn werk in Tergooi MC een vaste plek in de Paaskerk te Baarn.

In een ziekenhuis tref je ‘de hele wereld’: mensen met heel verschillende achtergronden, jong en oud, ieder met zijn of haar eigen verhaal. Zorgen voor mensen betekent in mijn werk als geestelijk verzorger aandacht en zorg voor ieders persoonlijke verhaal. Tijdens een ziekenhuisopname kunnen ervaringen uit het verleden weer aan de oppervlakte komen. Soms stuiten mensen op grote vragen. Of ze verlangen naar iets van houvast in een chaotische tijd. Je verhaal opnieuw vertellen ordent en verbindt, voor mensen zelf en in contact met anderen. Bijbelverhalen spelen voor sommigen daarin een rol, ze raken dan aan een ervaring, een vraag of een verlangen. Ieder heeft zo zijn of haar eigen bronnen om uit te putten. Ruimte om bespreekbaar te maken wat je na aan het hart ligt is heel wezenlijk. Met de geestelijke verzorging zoeken wij die ruimte op, voor de patiënt, de familie en de medewerkers.’

Aandachtsgebieden

  • Gespreksleider moreel beraad

Bijzonderheden

  • Christine van den End-Kranenburg volgde de PABO en werkte dertien jaar als leerkracht op een Jenaplanschool.
  • Zij volgde daarna de studie Godgeleerdheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
  • Naast haar werk in Tergooi MC is zij parttime verbonden aan de Paaskerk en ‘Zin in Baarn’ als predikant-pionier.