K. Bessembinders

Klinisch geriater

Kirsten Bessembinders
Klinisch geriater

In Tergooi sinds: 2016
BIG-Number: 29913282401

‘De gehele mens staat centraal, niet alleen de ziekte’

‘Sinds januari 2016 werk ik met veel plezier als klinisch geriater in Tergooi MC. Ik kende het ziekenhuis al vrij goed, omdat ik hier een groot deel van mijn opleiding heb gevolgd. In Tergooi MC wordt veel aandacht besteed aan het opleiden van verpleegkundigen en dokters. Ook op de afdeling Geriatrie leiden we coassistenten op tot dokter en arts-assistenten tot medisch specialist. Het is leuk om daar als specialist aan mee te mogen werken en om mensen in opleiding te zien groeien. Bovendien houd je door het begeleiden van toekomstige artsen ook je eigen kennis actueel.

Geriatrie is een boeiend maar ook complex vak. De gehele mens staat centraal, niet alleen lichamelijke problematiek, ook psychosociale aspecten komen bijvoorbeeld aan bod. Binnen de geriatrie behandelen we vaak patiënten met meerdere ziekten en proberen we de familie erbij te betrekken. We behandelen dus niet alleen de ziekte van de patiënt, maar de gehele mens en het systeem eromheen. Daarom is het voor ons belangrijk iets te horen over iemands levensverhaal, levensinstelling en hobby’s (hoe ziet iemands dag er uit?). Ook willen we weten welk sociaal netwerk en steunsysteem iemand om zich heen heeft.

Wat de geriatrie verder complex en uitdagend maakt, is dat behandelingen voor de oudere mens zich doorgaans niet in een standaardprotocol laten vatten, maar altijd maatwerk nodig is. Maatwerk omdat oudere patiënten vaak meerdere ziektes hebben, bijvoorbeeld dementerend zijn en veel medicijnen gebruiken, maar ook omdat ‘meer jaren toevoegen aan het leven’ niet altijd het belangrijkste is. Kwaliteit van leven staat dan juist voorop. Samen met de patiënten en hun familie proberen we tot een goede behandelaanpak te komen. Als dat tot ieders tevredenheid lukt, geeft dat veel voldoening.’