S.B. Diraoui

Klinisch geriater

Shiraz Diraoui
Klinisch geriater

In Tergooi sinds: 2004
BIG-Number: 69046580301

‘Spin in het web’

‘Ik vind het wel prettig om me overal mee te bemoeien. Ouderen hebben een lang verhaal te vertellen, maar ik wil ook veel weten. Het gaat niet alleen om lichamelijke klachten, ook de sociale omgeving en de psychische toestand van de patiënt spelen een rol. Het is mijn taak alles helder op een rijtje te zetten. Zeker bij mensen die al veel behandelingen en opnames achter de rug hebben, is dat van groot belang. Wat dat betreft ben ik een spin in het web: ik houd de boel bij elkaar. Vervolgens ga ik aan de slag om, waar mogelijk, de kwaliteit van leven te verbeteren. Het lichaam van oudere mensen is toch een beetje versleten, hoe akelig dat ook klinkt. Ze lopen slecht door slijtage van de botten, het zicht en het gehoor verminderen. Dit soort klachten kan ik niet genezen, maar ik kan wel iets voor de patiënt betekenen. Door een diagnose te stellen, geef ik duidelijkheid. Pas als ik weet wat er aan de hand is, kan ik een plan maken voor de toekomst.

Toch is het heerlijk om af en toe een ziekte te kunnen verhelpen, bijvoorbeeld een delier. Een delier komt vaak bij oudere mensen voor en is een acute verwardheid die veroorzaakt wordt door een lichamelijk probleem. Zodra de oorzaak van het delier bekend is, bijvoorbeeld een infectie of herseninfarct, kunnen we deze behandelen. Mensen knappen dan zienderogen op. Dat geeft mij een bevredigend gevoel.’

Bijzonderheden

  • Shiraz Diraoui is actief in de landelijke val-werkgroep: een nationaal samenwerkingsverband binnen de geriatrie op het gebied van mobiliteit en vallen.
  • Zij is betrokken geweest bij het opzetten van de valpoli in Tergooi MC.