Verhoogd PSA
Een verhoogde PSA-waarde kan komen door:
- een goedaardige vergroting van de prostaat
- een ontsteking van de prostaat
- een vorm van prostaatkanker
Voorbereiding
Bloed- en urineonderzoek
- Laat ongeveer een week voor uw afspraak bij de polikliniek uw bloed en urine onderzoeken. Ook als u dat kort geleden nog bij de huisarts heeft gedaan. Dat kan op het laboratorium of bij de lokale prikpost.
- Maak altijd een afspraak om bloed af te nemen en urine in te leveren. Dat kan online of telefonisch.
- U mag voor het bloedprikken gewoon eten en drinken. U hoeft niet nuchter te zijn.
- U levert ochtendurine in bij het laboratorium. Het laboratorium heeft de aanvraag van de uroloog dan al binnen.
- Een potje voor uw urine kunt u vooraf ophalen bij uw huisarts, uw eigen apotheek, het laboratorium of de polikliniek Urologie.
Vragenlijst en plasdagboek
Voor uw afspraak op de polikliniek vragen we u om een vragenlijst in te vullen en een plasdagboek (mictielijst) bij te houden:
Onderzoek
Tijdens de afspraak op de polikliniek onderzoekt de uroloog de prostaat via de anus. We noemen dit een rectaal onderzoek. Ook maakt de uroloog een echo van de prostaat. We meten dan hoe groot de prostaat is en kijken of er afwijkingen zijn.
Na het onderzoek
Na het onderzoek heeft de uroloog genoeg informatie verzameld. De uroloog bespreekt met u wat de kans op prostaatkanker is.
Kleine kans op prostaatkanker
Verhoogde kans op prostaatkanker
Laat de MRI-scan afwijkingen in uw prostaat zien? Dan maken we daarna een afspraak voor verder onderzoek. We nemen dan met hulp van MRI-beelden heel nauwkeurig weefsel (biopten) weg uit uw prostaat. Een week na het onderzoek krijgt u van uw uroloog de uitslag.
Prostaatkanker
Als we bij u prostaatkanker vaststellen, kan er een verhoogde kans op uitzaaiingen zijn. Dan is een PSMA PET CT-scan nodig. Dit is de meest gevoelige manier om uitzaaiingen van prostaatkanker op te sporen. We doen dit onderzoek op de afdeling Radiologie.