Duplexonderzoek

beenslagaders

Duplexonderzoek beenslagaders

Met een duplexonderzoek onderzoeken we of het bloed goed door de slagaders in de benen naar de voeten stroomt. We willen bijvoorbeeld weten of er vernauwingen in de beenslagaders te zien zijn waardoor het bloed er niet goed doorheen kan. We onderzoeken ook hoe snél het bloed door deze aderen stroomt.

Voorbereiding

 

Onderzoek

Bij het duplexonderzoek brengen we de beenslagaders in beeld op een beeldscherm. Het onderzoek gebeurt uitwendig. We gebruiken hiervoor een transducer. Dit is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Voor een goed contact brengen we op de huid gel aan. Het onderzoek is niet pijnlijk.

De laborant vraagt u om uw benen te ontbloten en om op uw rug op de onderzoeksbank te gaan liggen.

De laborant bekijkt de vaatwanden en meet op verschillende plaatsen de doorgankelijkheid van de bloedvaten en de stroomsnelheid van het bloed. Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte van het onderzoeksgebied.

Na de behandeling

De uitslag van het onderzoek gaat naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts geeft u ook de uitslag. De laborant die het onderzoek uitvoert, mag u geen uitslag meegeven.

Vragen

Maakt u zich tijdens het onderzoek ergens zorgen over? Of heeft u vragen? Meld dit dan aan ons. Heeft u voorafgaand aan het onderzoek nog vragen of bent u verhinderd? Neem dan contact op met het Vaatlaboratorium.

Contact