Dr. B. van Ewijk

Kinderarts

Dr. Bart van Ewijk
Kinderarts

In Tergooi sinds: 2007
BIG-Number: 29047218701

‘De onvoorspelbaarheid van kinderen vind ik leuk’

‘Ik ben gespecialiseerd in longziekten bij kinderen. Ongeveer een op de vijf kinderen op de polikliniek heeft een probleem met de luchtwegen. Op beide locaties houd ik samen met een gespecialiseerd verpleegkundige een speciaal spreekuur voor deze kinderen. We bieden heel gespecialiseerde zorg aan kinderen met bijvoorbeeld astma. Kom ik er alleen niet uit, dan heb ik een vaste overleg- en consultatieafspraak met collega’s in een universitair medisch centrum. Veel kinderen met astma worden behandeld door hun huisarts. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om deze zorg – samen met de huisartsen – te optimaliseren.

Zo verzorg ik nascholing voor huisartsen en werken we samen aan een regionaal behandelplan. In dat plan bieden we huisartsen de mogelijkheid om via het ‘Eerstelijns Diagnostisch Centrum’ eenmalig om ondersteuning te vragen. Wij verzorgen dan een soort ‘check-up’ en geven de huisarts adviezen en tips voor de behandeling. Ik ben gepromoveerd op virusinfecties bij kinderen met taaislijmziekte. Kinderen met deze ziekte worden in principe behandeld in een universitair medisch centrum, maar bij een aantal kinderen uit onze regio doe ik de algemene controles.

De onvoorspelbaarheid van kinderen vind ik leuk. Onderzoeken en behandelen van kinderen kost meer tijd dan volwassenen, al denk ik dat volwassenen het ook heel prettig vinden als de dokter de tijd voor ze neemt.’

Aandachtsgebied

  • Kinderarts-pulmonoloog (gespecialiseerd in longziekten bij kinderen).

Bijzonderheden:

  • Bart van Ewijk volgde na zijn opleiding tot kinderarts de vervolgopleiding (fellow) kinderlongziekten in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.
  • Hij is gepromoveerd op onderzoek naar virale infecties bij kinderen met taaislijmziekte (cystic fybrosis).
  • Lid van de landelijke werkgroep ‘Moeilijk behandelbaar astma bij kinderen’.