Dr. I.M. Minderhoud

Maag-Darm-Leverarts

Dr. I.M. Minderhoud
Maag-Darm-Leverarts

In Tergooi sinds: 2012
BIG-Number: 59055483701

‘Ziekte van Crohn voorspellen zonder colonscopie’

Maag-darm-leverziekten is een specialisme met een zeer gevarieerde patiëntenpopulatie. We zien patiënten van jong tot oud, met een chronische ziekte of voor een eenmalig consult. Dit, in combinatie met de afwisseling van diagnostische en therapeutische ingrepen en met het denkwerk op de poli en in de kliniek, spreekt mij enorm aan.

Mijn aandachtsgebied binnen de maag-darm-leverziekten is chronische darmontstekingen, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Patiënten met chronische darmziekten hebben vaak last van vermoeidheid en buikklachten zonder dat de darmontsteking actief is. In promotieonderzoek naar deze aandoeningen hebben we in kaart gebracht hoe vaak deze klachten voorkomen en hebben we geprobeerd de achtergrond van de klachten te doorgronden.

Ook hebben we een model ontwikkeld waarbij we de ontsteking van de darm bij de ziekte van Crohn kunnen voorspellen aan de hand van onderzoek van de ontlasting en bloedwaarden. Een kijkonderzoek van de darm (colonscopie) is dan niet nodig. Dit model wordt nu verder gecontroleerd en uitgewerkt, zodat het toe te passen is in de praktijk.

Graag breng ik in Tergooi MC samen met mijn collega’s de zorg voor patiënten met chronische darmontstekingen op een nog hoger plan. Bijvoorbeeld door een speciale poli voor deze patiënten op te zetten.

 Aandachtsgebieden

  • Chronische darmontstekingen (Inflammatory Bowel Disease, IBD), waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

 Bijzonderheden

  • Dr. Minderhoud is gepromoveerd op onderzoek naar colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.