M. de Boer

Klinisch psycholoog

Mijke de Boer
Klinisch psycholoog

In Tergooi sinds: 2015
BIG-Number: 89910955225

‘Gezondheidsproblemen kunnen grote emotionele impact hebben’ 

‘In Tergooi MC werk ik als klinisch psycholoog en behandel ik patiënten bij wie gezondheidsproblemen een dusdanig grote impact op hun leven hebben dat er in psychologisch opzicht klachten ontstaan. Ik zet mijn kennis en ervaring als medisch psycholoog graag in voor het welzijn van deze patiënten. Vragen waarmee patiënten bij mij komen zijn bijvoorbeeld: hoe ga ik het beste om met het feit dat ik ziek ben of ben geworden? Hoe kan ik me minder laten belemmeren door de pijn? Hoe kan ik leren mijn energie te doseren? Hoe kan ik mijn leven weer oppakken na het doormaken van een ziekte?

Vanuit het palliatieve team ben ik betrokken bij de psychologische begeleiding van patiënten met een ongeneeslijke aandoening. Ook behandel ik patiënten die nare en ingrijpende (medische) ervaringen hebben meegemaakt met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit is een effectieve therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring.

Naast volwassenen behandel ik ook kinderen en jongeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zindelijkheidsproblematiek, aanpassingsproblemen bij diabetes mellitus of bijvoorbeeld schoolverzuim door hoofdpijn.

Voor ik overstapte naar Tergooi MC werkte ik een aantal jaren binnen de GGZ. Mijn specialisme was het behandelen van volwassenen met diverse angststoornissen. In Tergooi MC werk ik nu met zowel volwassenen als met kinderen en jongeren. Ik heb lang de wens gekoesterd deze twee doelgroepen te kunnen combineren. Het maakt mijn werk in Tergooi MC inspirerend en afwisselend.

Naast mijn huidige werk geef ik les in cognitieve gedragstherapie bij angststoornissen aan de Rino, het opleidingsinstituut voor postdoctorale opleidingen binnen de psychologie.’

Aandachtsgebieden

  • Cognitieve gedragstherapie
  • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Bijzonderheden

  • Mijke de Boer volgde na de studie psychologie de tweejarige opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en daarna de vierjarige specialistische opleiding tot klinisch psycholoog;
  • Zij is opgeleid tot cognitief gedragstherapeut en psychotherapeut.