C. van Kempen

Klinisch psycholoog-psychotherapeut

Chantal van Kempen
Klinisch psycholoog-psychotherapeut

In Tergooi sinds: 2015 
BIG-Number: 49065667825

‘Nieuwe therapie die bewezen effectief is’

‘In Tergooi MC ben ik betrokken bij de geheugenpoli, pijnpoli en diabetespoli. Tot mijn aandachtsgebieden behoren naast de neuropsychologie ook chronische pijn en verwerkingsproblematiek. Als je ziek wordt, gebeurt er van alles met je. Veel mensen hebben het gevoel dat ze in een emotionele achtbaan terechtkomen en raken het gevoel van controle langzaam kwijt. De manier waarop je gewend bent om met problemen om te gaan, werkt dan minder goed. Soms word je in zo’n periode geconfronteerd met kanten van jezelf die je niet kent, of niet fijn vindt. In therapie onderzoeken we hoe bepaalde patronen doorbroken kunnen worden. Ook het verwerken van nare ervaringen kan daarbij horen.

Tegenwoordig passen we steeds vaker een nieuwe therapie toe die bewezen effectief is: EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Deze therapie wordt vooral toegepast als mensen last blijven houden van een schokkende gebeurtenis, zoals een verkeersongeval of nare medische ingreep. Ze hebben bijvoorbeeld herbelevingen van de gebeurtenis of nachtmerries. Er kan dan sprake zijn van een posttraumatische stress-stoornis (PTTS). Door EMDR toe te passen, wordt de emotionele lading als het ware losgekoppeld van de herinnering en kunnen de klachten in relatief korte tijd verdwijnen. Mijn aanpak verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van wat iemand wil en nodig heeft. Sommige mensen willen graag concrete handvatten, om beter met bepaalde zaken om te gaan. Anderen hebben meer behoefte om te praten en te onderzoeken waar de klachten vandaan komen.

Het is mooi dat we dit steeds nieuwe therapieën tot onze beschikking krijgen om mensen te helpen. Ons vakgebied blijft zich ontwikkelen.’

Aandachtsgebieden

  • neuropsychologisch onderzoek en psychodiagnostiek
  • verwerkingsproblematiek
  • chronische pijn
  • somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Bijzonderheden

  • Chantal van Kempen deed vanuit Diakonessenhuis Utrecht/Radboud UMC wetenschappelijk onderzoek naar elektrische ruggenmergstimulatie bij chronische pijn (spinal cord stimulation).
  • Zij schreef als lid van de commissie PAZ (Psychologen Algemene Ziekenhuizen) richtlijn voor gebruik elektronisch patiëntendossier door psychologen in het ziekenhuis.
  • Ze werkte hiervoor in Diakonessenhuis Utrecht, PsyQ, Medisch Centrum Alkmaar en Heliomare Revalidatie.

NB. Chantal van Kempen heeft 2 BIG-nummers:
– 49065667825 als gezondheidspsycholoog
– 09049815316 als psychotherapeut