J.A.M. Ramselaar

Oogarts

Jacqueline Ramselaar
Oogarts

In Tergooi sinds: 1994
BIG-Number: 19023408101

‘Het oog is een geweldig orgaan’

‘Het oog is een geweldig orgaan. Als kind was ik al gefascineerd door ogen. Kunnen zien is heel essentieel. De wereld is vol kleur en vorm, iedereen zou dat moeten kunnen zien.

Het oog heeft dan ook een erg belangrijke functie. Als oogarts kan ik voor mensen de kwaliteit van het leven verbeteren. Bijvoorbeeld doordat ze weer kunnen autorijden, de krant lezen en makkelijker deelnemen aan het sociale leven. Het geeft voldoening om mensen weer zicht te geven.

Het opereren met verfijnde apparatuur en moderne technieken motiveert mij enorm. In het microchirurgisch handelen bijvoorbeeld, kan ik mijn voorkeur voor het precieze werk goed kwijt. Ook de nieuwste implantlenzen bieden steeds meer mogelijkheden om te kijken zonder bril na een staaroperatie.

Een ander leuk aspect van mijn werk is dat ik als oogarts bijdraag aan een groter geheel. Slechte bloedvaten? Dat kan wijzen op hoge bloeddruk of suikerziekte. Ontsteking van de iris? Dat zou wel eens reuma kunnen zijn. Het is een uitdaging om dingen op te sporen en daarbij niets over het hoofd te zien. Ik wil de zorg bieden die gevraagd wordt en de problemen oplossen waar het om gaat. Zonder wachtlijsten en zonder bureaucratie. Aan de slag, lekker werken, veel opereren en doen wat nodig is om mensen beter te maken.’

Aandachtsgebieden

  • Staaroperaties
  • Hoornvliesafwijkingen
  • Ooglidafwijkingen

Bijzonderheden

  • Jacqueline Ramselaar leverde een bijdrage aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken, in het Leids Universitair Medisch Centrum en in Het Oogziekenhuis Rotterdam.
  • Zij publiceerde onder meer over het hoornvlies, hechtmateriaal en staaroperatie-technieken.
  • Ook in haar hobby’s tekenen en schilderen laat ze haar fascinatie voor het oog tot uitdrukking komen.