D. Bloemkolk

Psychiater

Dieneke Bloemkolk
Psychiater

In Tergooi sinds: 2000
BIG-Number: 19043153301

‘Korte lijnen met andere specialisten’

‘In de psychiatrie is niet op iedere vraag meteen een pasklaar antwoord te geven. Dat betekent dus: veel uitzoeken en breed kijken. Er gebeuren altijd onverwachte dingen. Er is veel hectiek en ‘acuterie’ in mijn baan. Aan mij de uitdagende en interessante taak om in te spelen op de situatie en te handelen naar vermogen. Het gebeurt regelmatig dat ik me ernstig zorgen maak om een van mijn patiënten.

Een ziekte beperkt zich zelden tot één specialisme. Ik vind het dan ook belangrijk om breder te kijken dan mijn eigen vakgebied. Als dokter heb ik een signalerende rol. De lijnen met collega-specialisten zijn kort in dit ziekenhuis. Dat is erg plezierig. Als psychiater zijn wij zelf ook snel inzetbaar als er psychische problematiek speelt bij patiënten op andere afdelingen.

Mensen die moeten worden opgenomen na een (auto-)intoxicatie of een suïcidepoging, worden zodra dat mogelijk is op onze afdeling behandeld. “Onder eigen dak” kunnen we betere psychiatrische zorg bieden dan wanneer de patiënten op een andere afdeling verblijven. Deze werkwijze is nog niet gangbaar in andere ziekenhuizen, maar het bevalt ons heel goed.

Zowel klinisch als poliklinisch zie ik regelmatig oncologische patiënten. Helaas komen psychische klachten nogal eens voor bij deze groep. Bij ons worden de klachten in kaart gebracht, de diagnose gesteld en advies gegeven. Met name voor patiënten met angst en depressie hebben wij een passend behandelprogramma. Daarnaast werken we nauw samen met de geriaters en neurologen. Niet alleen voor de gezamenlijke behandeling van patiënten, maar ook voor de organisatie en inhoud van de co-schappen en het assistentenonderwijs hebben we de krachten gebundeld. Nieuwe vakgenoten opleiden vind ik een belangrijk en boeiend aspect van mijn werk. In Tergooi MC bieden we klinische, poliklinische en consultatieve dienst-stages voor artsen in opleiding tot psychiater. Verder nemen we als vakgroep deel aan onderzoek dat in verschillende academische centra wordt opgezet.’

Aandachtsgebieden

  • Psychiatrie en oncologie
  • Stemmings- en angststoornissen
  • Algemene ziekenhuispsychiatrie

Bijzonderheden

  • Dieneke Bloemkolk is plaatsvervangend opleider van de stage ziekenhuispsychiatrie.
  • Zij verleent als SCEN-arts voor de regio Gooi en Vechtstreek steun en consultatie aan artsen die een verzoek tot euthanasie hebben gekregen.