Dr. Z.N. Jahangier-de Veen

Reumatoloog

Dr. Nazira Jahangier-de Veen
Reumatoloog

In Tergooi sinds: 2006
BIG-Number: 49045763801

‘Het is geweldig dat we nu veel meer kunnen doen voor onze reumapatiënten.’

‘Steeds meer ziekenhuizen nemen reumatologen in dienst, onder andere doordat door vergrijzing het aantal patiënten met een reumatische aandoening toeneemt en er steeds meer awareness is onder patiënten en medici voor reumatische aandoeningen. Maar ook doordat zich de laatste 20 jaar binnen ons vakgebied een revolutie heeft voorgedaan. Gebrek aan goede medicijnen dwong ons vroeger vaak tot een conservatief en terughoudend beleid met aspecifieke ontstekingsremmers/ NSAIDS dan wel met een lage dosis reumaremmers (anti-reumatica).

Nu kunnen we door de huidige inzichten en beschikbaarheid van krachtigere reumaremmers snel en intensief ingrijpen waardoor reumatische gewrichtsontstekingen volledig worden geremd en er “remissie” wordt bereikt. Hierdoor wordt schade aan het gewricht voorkomen en blijft de functie van gewrichten behouden. Het liefst geven we direct na het vaststellen van de diagnose reumaremmers in een snel oplopende dosering op geleide van het klinisch effect. Als klassieke reumaremmers niet helpen, kunnen we ‘biologicals’ en tegenwoordig ook de nieuwere “targeted synthetic”  reumaremmers inzetten. Dit zijn krachtige medicijnen waarmee reumatische gewrichtsontsteking goed te remmen is bij falen op de klassieke reumaremmers.

Ook op ander gebied zijn onze mogelijkheden voor onderzoek en therapie verbreed. Zo kunnen we op onze poli middels een echo-apparaat vroege diagnostiek doen naar gewrichtsontsteking en onder echobegeleiding therapeutische gewrichtsinjecties toedienen. Verder is er beschikbaarheid van een nagelriemcapillairoscoop waarbij de kleine haarvaten van de nagelriem van vingers worden onderzocht op een onderliggend reumalijden genaamd ‘een auto-immuunziekte’ bij patiënten met het fenomeen van Raynaud (aanvalsgewijs wit/ blauwe vingers bij koud weer).

Voorts wordt bij uitgesproken droogheidsklachten van ogen of mond enkele (van de vele) speekselklieren uit de onderlip verwijderd (sublabiale speekselklierbiopsie) voor aanvullend onderzoek. Om zo helderheid te krijgen of de droogheid berust op een onderliggend reumatisch lijden. Verder wordt nauw samengewerkt met onze orthopeden (o.a. middels een maandelijks gemeenschappelijk spreekuur) alsmede met o.a. de internisten bij complexere/ systemische reumatische beelden.

Bijzonderheden

  • Nazira Jahangier-de Veen volgde haar studie tot basisarts in haar geboorteland Suriname.
  • Zij deed tijdens haar specialistische opleiding evenals promotieonderzoek in het UMC Utrecht.
  • Ze promoveerde op een reumatologisch onderzoek waarin twee verschillende gewrichtsinjecties als behandeling van gewrichtsontsteking van de knie werden vergeleken.