Dr. L. De Rycke

Reumatoloog

Dr. Leen De Rycke
Reumatoloog

In Tergooi sinds: 2014 
BIG-Number: 79064683501

Nieuwe behandelingen voor reumatische aandoeningen

‘Er bestaan heel veel verschillende vormen van reuma. Het is belangrijk om in een vroeg stadium de diagnose te stellen en de beste behandeling te starten, afgestemd op de individuele patiënt. Er komen binnen de reumatologie steeds meer medicijnen beschikbaar waarmee we patiënten écht kunnen helpen. TNF-blokkers en IL17-blokkers hebben een spectaculair effect bij mensen met ontstekingsreuma. Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen. Ook in Tergooi MC nemen we hieraan deel, in samenwerking met het AMC en het UMCU.

Ik oefen de reumatologie in volle breedte uit. Sommige patiënten zie ik één of twee keer, anderen volg ik jarenlang. Het is boeiend om chronische patiënten te coachen en te volgen. Dit schept vaak een bijzondere band.

Mijn aandachtsgebied is spondyloartritis. Deze vorm van ontstekingsreuma geeft rug- en gewrichtsklachten, maar ook psoriasis, inflammatoire darmziekten en oogontstekingen kunnen aanwezig zijn.

Ik zie het als een uitdaging om optimale zorg te bieden aan patiënten met een reumatische ziekte, met aandacht voor de mens achter de ziekte. Ik vind het belangrijk dat de patiënt zich gehoord voelt en kan meebeslissen. Ik zet me hier graag voor in.

Bijzonderheden

  • Leen De Rycke is reumatoloog sinds 2011 en werkzaam in Tergooi MC sinds 2014.
  • Zij promoveerde op onderzoek naar het effect van TNF-blokkers bij spondyloartritis en reumatoïde artritis.
  • Zij behaalde een persoonsgerichte subsidie van Vernieuwingsimpuls Veni (financieringsinstrument voor pas gepromoveerde onderzoekers) bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
  • Zij is (co)-auteur van meer dan 30 wetenschappelijke artikelen.
  • Tevens is zij (co)-investigator in meerdere klinische trials voor patiënten met spondyloartritis.