Bloeddruk meten

aan armen en vingers

Bloeddruk meten aan armen en vingers

Met drukmetingen aan armen en vingers onderzoeken we of het bloed goed door de slagaders van de armen naar de vingers stroomt. We doen dit op het vaatlaboratorium. Hoe gaat dit onderzoek in zijn werk? Hoe kunt u zich voorbereiden?

Voorbereiding

Belangrijk vooraf

  • Op welke locatie en afdeling heeft u een afspraak? Dit staat in uw afspraakbrief. Wees hier alert op.
  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee.
  • Is uw naam of adres gewijzigd? Pas dat aan in Mijn Tergooi MC of geef dit door bij de aanmeldzuil.
  • Doe gemakkelijke kleding aan, laat kostbaarheden thuis.
  • Het onderzoek doet geen pijn. U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid naar huis en uw werk hervatten.
  • Familieleden en begeleiding mogen niet mee de onderzoekskamer in.

Onderzoek

Armdrukmeting

Bij dit onderzoek meten we op verschillende plaatsen de bloedstroom in de slagaders. We gebruiken hiervoor een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Dit is een transducer. Ook meten we de bloedruk van beide bovenarmen en onderarm. Beide onderarmen kan ook. We wikkelen banden om uw armen. Die pompen we op. Dit doet geen pijn, kan wel een knellend gevoel geven. Tijdens het onderzoek ligt u plat op uw rug. Dit is belangrijk om betrouwbare resultaten te krijgen.
We kunnen het onderzoek uitbreiden met een vingerdrukmeting of een TOS-onderzoek (zie hieronder).

Vingerdrukken

Bij de vingerdrukmeting ligt u plat op uw rug. Voor betrouwbare resultaten is het belangrijk dat u stilligt. De vaatlaborant doet om de beurt een klein lichtcelletje op uw vingers en doet daar een bloedrukbandje omheen. Zo meten we de bloedstroom en de bloeddruk in uw vingers.

TOS-onderzoek

TOS staat voor Thoracaal Outlet Syndroom. Tijdens dit onderzoek voert u verschillende bewegingen uit. We meten of deze bewegingen de bloedstroom belemmeren. U zit bij dit onderzoek op een stoel en krijgt een klein lichtcelletje op uw wijsvinger. Vervolgens vraagt de vaatlaborant om uw arm op verschillende manieren omhoog te houden.

Na de behandeling

De uitslag van het onderzoek sturen we naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts vertelt u ook de uitslag. De laborant die het onderzoek uitvoert, mag u geen uitslag meegeven.

Vragen

Maakt u zich tijdens het onderzoek ergens zorgen? Heeft u nog vragen? Meld ons dit dan. Heeft u voorafgaand aan het onderzoek nog vragen of bent u verhinderd? Neemt dan contact op met het Vaatlaboratorium.

Contact