Dunne-naaldpunctie met echo

Cytologische punctie

Dunne-naaldpunctie met echo

Op de afdeling Radiologie kunt u terecht voor een dunne-naaldpunctie. Bij dit onderzoek nemen we weefselcellen weg. Dit noemen we ook wel een cytologische punctie. We maken daarbij gebruik van een echo. Medewerkers van het pathologisch laboratorium onderzoeken de cellen daarna onder de microscoop.

Voorbereiding

Belangrijk

  • Gebruikt u antistollingsmedicijnen (bloedverdunners)? Soms moet u hier even mee stoppen voor het onderzoek. Overleg dit met de arts die u behandelt.
  • Andere medicijnen mag u gewoon innemen.
  • Laat het ons weten als u (misschien) zwanger bent. Als u probeert zwanger te worden, weet u alleen de eerste tien dagen na de ongesteldheid zeker dat u het niet bent.

Onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier. Een radioloog doet het onderzoek. Een laborant helpt daarbij.

  1. U neemt plaats op de onderzoekstafel. Zorg dat de plek waar we gaan prikken en de ruimte daaromheen bloot zijn.
  2. Met echografie brengen we de plek waar we de punctie doen in beeld met ultrageluidsgolven. U krijgt daarvoor wat echogel op uw huid.
  3. De radioloog strijkt met het echoapparaat over de huid. Zo zoeken we de plek waarin moet worden geprikt. In de borst, schildklier of in een opgezwollen lymfeklier bijvoorbeeld.
  4. We desinfecteren de plek waar we gaan prikken met alcohol.
  5. De radioloog prikt met een dunne naald in het plekje. Hij of zij gaat met de naald wat op en neer om de cellen los te maken. Dit kan niet fijn voelen.
  6. De radioloog strijkt de cellen op dekglaasjes uit. Meestal prikt de radioloog daarna nog een keer.
  7. Na het onderzoek krijgt u een pleister op de plek waar de naald heeft gezeten. Daarna kunt u zich weer aankleden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u alles weer doen zoals u dat gewend bent. U kunt ’s avonds een blauwe plek krijgen op de plek waar geprikt is. Ook kan die plek soms nog een beetje pijn doen. Dit is normaal.

De uitslag

Meestal is de uitslag van het laboratoriumonderzoek na een week bekend. De uitslag gaat naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Die bespreekt de uitslag met u.

Bellen bij problemen

Bent u opgenomen op een verpleegafdeling? En krijgt u problemen zoals pijn of een nabloeding? Waarschuw dan de verpleegkundige van de afdeling. Gaat u na de punctie naar huis? Neem dan bij problemen contact op met de huisarts of de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH).

Contact