J.J. van der Wildt

Ziekenhuisapotheker

Jolande van der Wildt
Ziekenhuisapotheker

In Tergooi sinds: 2008
BIG-Number: 19045703717

‘Juiste medicijn op juiste plaats bij juiste patiënt’

‘Mijn aandachtsgebied is de farmaceutische patiëntenzorg. Ik houd me bezig met het hele proces vanaf het aanvragen tot en met het toedienen van de medicatie voor de patiënten in het ziekenhuis. Ons doel is om te zorgen dat het juiste medicijn veilig en op de juiste plaats bij de juiste patiënt komt. Ook geven we informatie aan de gebruikers van de medicijnen, zodat duidelijk is hoe ze de medicatie bijvoorbeeld veilig moeten toedienen, of hoe ze deze kunnen combineren met sondevoeding of andere medicatie.

Daarnaast zijn we ook vraagbaak op het gebied van medicatie voor artsen en verpleegkundigen. Die informatiefunctie willen we nog gaan uitbreiden. We hebben veel kennis in huis, maar die wordt nu nog niet optimaal gebruikt.

De ene keer ben ik heel gericht voor één patiënt bezig en het volgende moment ben ik bezig om een proces anders in te richten. Juist dat schakelen tussen inhoudelijke kennis en de meer managementachtige taken, zorgt dat ik nooit een saaie dag heb.

Ik werkte in Haarlem in een gecertificeerde apotheek, die dus volgens bepaalde standaarden en protocollen werkte. Op onze afdeling hebben we voor onderdelen ook een certificering. Het lijkt me een mooi doel om in de toekomst voor de hele afdeling dit kwaliteitskeurmerk te behalen.’

Aandachtsgebied

  • Farmaceutische patiëntenzorg

Bijzonderheden

  • Heeft de farmaceutische eindverantwoordelijkheid van de afdeling Klinische Farmacie locatie Hilversum en is eindverantwoordelijke ziekenhuisapotheker farmaceutische patiëntenzorg.
  • Voor haar overstap naar Tergooi MC werkte ze acht jaar bij de Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen.
  • Haar registratieonderzoek handelde over de ‘kinetiek’ (de weg van het medicijn door lichaam) van melatonine (slaap-waakhormoon).