polikliniek Cardiologie


polikliniek Cardiologie

Heeft u pijn op de borst, hartklepproblemen, hartritmestoornissen of hartfalen? Op de polikliniek Cardiologie onderzoeken en behandelen onze cardiologen uw hartproblemen. Wij zullen uw klachten zo snel mogelijk in kaart brengen. Zo kunnen wij uw onzekerheid snel wegnemen.

Wij proberen alle benodigde onderzoeken zoveel mogelijk op één dag uit te voeren. Als uw huisarts u bijvoorbeeld doorverwijst met pijn op de borst of met hartritmestoornissen, krijgt u altijd een combinatieafspraak. Bij zo’n afspraak worden er binnen één dagdeel een combinatie van verschillende onderzoeken gedaan.

Benieuwd hoe wij op onze afdeling voor u zorgen? In bovenstaande video vertellen doktersassistent Gülsüm Avci en cardioloog dr. Rutger van Bommel er meer over.

Kennismaking met de cardioloog

Uw combinatieafspraak bestaat uit een gesprek met de cardioloog en verschillende onderzoeken. Daarbij hoort lichamelijk onderzoek en mogelijk een ECG (hartfilmpje). Het hartfilmpje geeft de cardioloog een eerste indruk van de functie van het hart. Op het filmpje kan de cardioloog verschillende aandoeningen zien, zoals:

  • Een hartritmestoornis
  • Een acuut hartinfarct
  • Een eerder hartinfarct
  • Een vergroot hart
  • De hoeveelheid zuurstof in het hart

Onderzoeken

Hieronder leest u over de verschillende onderzoeken die op de polikliniek cardiologie uitgevoerd kunnen worden.

Electrocardiogram (ECG of hartfilmpje)

Een ECG stelt vast hoe het met de elektrische activiteit van uw hart gaat. Het hart is een holle spier, die samentrekt onder invloed van kleine stroompjes. Deze stroompjes kunnen met een ECG-apparaat zichtbaar worden gemaakt. Onze ECG-laboranten en doktersassistenten maken de ECG. Deze kan in rust en bij inspanning uitgevoerd worden.

Lees meer informatie over het ECG.

Rust-ECG

U neemt plaats op de onderzoekstafel en ontbloot het bovenlichaam. Via plakkertjes of zuigelektroden verbinden wij het ECG-apparaat aan uw armen, borst en soms ook op uw benen. Dit geeft inzicht in het functioneren van uw hart in rust.

Inspannings-ECG

Bij het inspannings-ECG maken wij een hartfilmpje tijdens inspanning. Voor de inspannings-ECG krijgt u eerst een rust-ECG. Als dit ECG normaal is, begint u aan de inspanningstest. U neemt plaats op een hometrainer en wij vragen u te gaan fietsen. De snelheid voeren wij langzaam op. Het is de bedoeling dat u zich zo maximaal mogelijk inspant. Bij een inspannings-ECG komen mogelijk vernauwingen van kransslagaders en hartritmestoornissen naar voren die alleen bij inspanning zichtbaar zijn. In zo’n geval zijn op het hartfilmpje afwijkingen te zien.

Echo van het hart (echocardiografie)

Bij een echocardiografie van het hart gebruiken wij een echoapparaat om bewegende beelden van het hart te maken. Het onderzoek is snel, makkelijk, pijnloos en ongevaarlijk. Het onderzoek geeft veel informatie over:

  • De vorm van het hart
  • De pompfunctie
  • De werking van de hartkleppen
  • De stroming van het bloed

Pacemaker/ICD controle

Heeft u een pacemaker of ICD? Zorg dan dat u uw pacemaker-identificatiekaart altijd bij u draagt. Een aantal keer per jaar komt u op de polikliniek Cardiologie voor controles. Onze pacemakertechnicus controleert of uw pacemaker goed werkt en of de instellingen juist zijn. Ook controleert hij de batterij van de ICD. Voor deze controles maken wij met een speciaal apparaat contact met uw pacemaker. De cardioloog controleert uw hart en het hartritme en leest de gegevens uit het geheugen. De technicus kan de nodige instellingen van uw pacemaker aanpassen. Ook bespreekt de pacemakertechnicus de voorzorgsmaatregelen en uw volgende controle.

Lees meer over de nazorg bij een pacemaker.

Holteronderzoek

Worden uw ritmestoornissen niet gelijk zichtbaar bij een rust- of inspanningsECG? Of is het nodig om uw hart om andere redenen langer te observeren? Dan doen wij een holteronderzoek. Een holteronderzoek is een registratie van het hartritme door middel van een hartfilmpje (ECG), meestal voor 24 tot 168 uur. Een holterregistratie laat zien hoe uw hart zich over een langere periode gedraagt. Een hartfunctielaborant of doktersassistente bevestigt drie ecg-elektroden op uw borst. Deze staan in verbinding met een recorder, een holterphone, die u om uw nek draagt. Het onderzoek is geheel pijnloos. Na bevestiging mag u naar huis en kunt u uw dagelijkse werkzaamheden normaal uitvoeren. Tijdens deze periode houdt u een dagboekje bij waarin u activiteiten, rustmomenten en eventuele klachten opschrijft.

Lees meer over het holteronderzoek.

24 uurs bloeddrukmeting

Soms is het nodig om inzicht te krijgen in uw bloeddruk voor een langere periode. Dit doen we met een 24 uurs bloeddrukregistratie. U krijgt dan voor 24 uur een bloeddrukmeter om. Deze meet elk half uur uw bloeddruk en vanaf 22.00 uur tot 07.00 uur elk uur uw bloeddruk. Onze doktersassistente of hartfunctielaborant doet de bloeddrukmeter bij u om. U gaat naar huis en 24 uur later komt u terug op de polikliniek Cardiologie om de bloeddrukmeter in te leveren.

Lees meer over de 24 uurs bloeddrukmeting.

MRI-onderzoek

MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterk magnetisch veld in combinatie met radiogolven. Tijdens een MRI-onderzoek ligt u in een tunnel met dat sterke magnetische veld. Hierdoor komen in het lichaam signalen vrij die worden opgevangen en omgezet in een MRI-beeld. Het MRI-beeld geeft inzicht in de aard, de structuur, de ligging en de afmeting van een lichaamsdeel of orgaan.

Lees meer over het MRI-onderzoek. Neem uw ingevulde vragenlijst MRI-onderzoek mee naar het onderzoek. 

Myoview-ergometrie

 Een Myoview-ergometrie geeft inzicht in de doorbloeding van de hartspier bij inspanning en (meestal ook) in rust. Bij dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid licht-radioactieve stoffen (isotopen) ingespoten, die onder meer door hartspierweefsel wordt opgenomen en door uw nier(en) wordt uitgescheiden. Na ongeveer een dag heeft deze stof al zijn radioactieve straling verloren.

Lees meer over de myoview-ergometrie..

Na het onderzoek

Na de onderzoeken bespreekt de cardioloog de resultaten met u. Sommige onderzoeken duren langer, zoals holterregistratie en 24-uurs bloeddrukregistratie, daarvan krijgt u op een later tijdstip tijdens een controlebezoek of telefonisch de uitslag. Op basis van de uitslagen bespreken wij direct de behandelmogelijkheden met u.

Hart voor onze patiënten

Kwalitatief hoogwaardige medische zorg en een goede persoonlijke begeleiding staan centraal bij de polikliniek cardiologie. Ook patiëntveiligheid staat bij ons hoog in het vaandel, wij behandelen u met de meest moderne technieken. U kunt bij de polikliniek cardiologie altijd snel terecht. Onderzoeken plannen wij zoveel mogelijk op één dag en uiterlijk twee uur na alle onderzoeken krijgt u van ons een diagnose en behandelplan.

Samenwerking

Complexe hartoperaties vinden in samenwerking met onder andere het Amsterdam UMC, locatie AMC plaats. Uw cardioloog in Tergooi MC blijft daarbij uw belangrijkste aanspreekpunt. Dotterbehandelingen en hartkatheterisaties vinden in Tergooi MC plaats. Voor hartkatheterisatie of een dotterbehandeling bij een acuut hartinfarct kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week bij Tergooi MC terecht op de afdeling Hartkatheterisatie.

Eerste Hart Hulp (EHH)

Voor patiënten met acute hartklachten heeft Tergooi MC een gespecialiseerde afdeling: de Eerste Hart Hulp (EHH).

Ons team

Onze wachttijden

Afdeling of Polikliniek

Wachttijd in dagen

Cardiologie

9

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 08-11-2024

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling