Hart- en Longrevalidatie

Over Hart- en longrevalidatie

Een aandoening aan hart en/of longen kan ingrijpende gevolgen hebben. Soms lijkt deelname aan het ‘gewone’ leven niet langer vanzelfsprekend. Op de afdeling fysiotherapie kunt u deelnemen aan de hart- of longrevalidatie. Tijdens het revalidatietraject leert u weer het maximale uit het leven voor uzelf te halen, zo zelfstandig mogelijk te functioneren en zo goed mogelijk om te gaan met eventuele beperkingen.

Om deel te kunnen nemen aan de revalidatieprogramma’s, heeft u een verwijzing nodig van uw cardioloog of longarts. De programma’s kunnen gevolgd worden op locatie Blaricum of Hilversum.

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie helpt u bij het herstellen na een behandeling van een hartaandoening.  Met een programma op maat werkt u onder begeleiding van een gespecialiseerd team aan uw revalidatiedoelen.

Revalideren is meer dan alleen werken aan lichamelijk herstel en conditieopbouw want ook op emotioneel gebied is er veel met u gebeurd. Verwerking en weer geleidelijk oppakken van uw dagelijkse leven zijn onderdeel van het programma. Werken aan een gezonde leefstijl is belangrijk om het risico op nieuwe hartklachten te verlagen. Veel voorkomende risicofactoren voor het ontstaan van hartaandoeningen zijn: een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, hoge bloedsuikers, overgewicht, roken, te weinig beweging, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding, slaapstoornissen en stress.

Een leefstijlprogramma volgen binnen de hartrevalidatie kan bijdragen aan een gezondere leefstijl. Tergooi MC biedt u zowel op de locatie Blaricum als Hilversum een hartrevalidatieprogramma aan. Het programma is opgesteld aan de hand van de landelijke multidisciplinaire richtlijn hartrevalidatie.

Uitgebreide informatie hartrevalidatie

Longrevalidatie

Longrevalidatie is een programma voor patiënten met chronische longaandoeningen, zoals astma, COPD en longfibrose. Het programma longrevalidatie wordt multidisciplinair begeleid. Voor de start van het beweegprogramma krijgt u een longfunctietest, een maximale inspanningstest op de fietsergometer en een test van de spiermassa. Deze onderzoeken vinden plaats op de longfunctieafdeling. Daarna volgt de intake op de afdeling Fysiotherapie, gevolgd door diverse testen op het gebied van kracht en uithoudingsvermogen.

Vervolgens kunt u starten met het beweegprogramma. Gedurende 12 weken traint u 2 keer per week, onder begeleiding van 2 gespecialiseerde fysiotherapeuten. Tijdens het beweegprogramma is er aandacht voor:

  • Duurtraining, uithoudingsvermogen
  • Krachttraining
  • Ontspanningsoefeningen
  • Ademhalingsinstructies
  • Oefeningen om slijm op te hoesten.

Als aanvulling op het beweegprogramma volgt u meerdere voorlichtingsbijeenkomsten over voeding, beweging, inhalatiemedicatie en adviezen op medisch en emotioneel vlak. Aanvullend op deze thema’s kunt u ook individuele begeleiding krijgen. Het doel van de longrevalidatie is om u beter te leren omgaan met uw beperkingen, maar zeker ook met uw mogelijkheden, zodat u uw dagelijkse activiteiten kunnen hervatten of makkelijker kunt uitvoeren. De kosten van het longrevalidatieprogramma worden vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering.

Ons team

Onze wachttijden

Afdeling of Polikliniek

Wachttijd in dagen

Hart- en longrevalidatie

7

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 08-11-2024