Cardioversie

Elektrische schok bij hartritmestoornis

Cardioversie

Een cardioversie is een behandeling om uw hartritmestoornis te verhelpen. Terwijl u onder verdoving bent, geven we u een elektrische schok. We kunnen voor deze behandeling kiezen als u last heeft van boezemfibrilleren, boezemflutter of atriale tachycardie.

Voorbereiding

Antistollingsmedicijnen

Voor uw hartritmestoornis gebruikt u antistollingsmedicijnen. Die voorkomen dat zich stolsels vormen in uw hart. Voor de cardioversie is het volgende belangrijk:

Als de trombosedienst de instelling van uw medicijnen regelt

Tot deze groep anistollingsmedicijnen behoren onder andere acenocoumarol (Sintrom®) en fenprocoumon (Marcoumar®). Voor de cardioversie moet de INR-waarde goed zijn. Daarom controleren we een paar dagen voor de cardioversie uw bloed.

Is in de drie weken voor de cardioversie de INR-waarde lager geweest dan 2.0? Dan gaat de cardioversie niet door. U heeft dan een grotere kans op problemen, zoals een TIA of beroerte. We maken dan een nieuwe afspraak.

Als u niet naar de trombosedienst hoeft voor uw medicijnen

Tot deze antistollingsmedicijnen behoren bijvoorbeeld apixaban (Elequis®), rivoraxaban (Xarelto®), edoxaban (Lixiana®) en dabigratan (Pradaxa®). Het is belangrijk dat u deze medicijnen elke dag volgens voorschrift inneemt.

Heeft u de medicijnen in de drie weken voor de cardioversie niet elke dag gebruikt? Dan gaat de cardioversie niet door. U heeft dan een grotere kans op problemen, zoals een TIA of beroerte. We maken dan een nieuwe afspraak.

Eten en drinken

  • Is de cardioversie in de ochtend, tussen 08:00 en 12:00 uur? Dan mag u niets meer eten en drinken vanaf 00:00 uur ’s nachts.
  • Is de cardioversie na 12:00 uur ‘s middags? Dan mag u tot 07:00 uur een licht ontbijt nemen. Onder een licht ontbijt verstaan we één beschuit, crackertje of witte boterham met jam of honing (zonder boter). Plus één kopje thee. Gebruik geen volkorenproducten of melkproducten.
  • Neem ’s ochtends wel de medicijnen in die voorkomen dat het hartritme weer snel onregelmatig wordt en de antistollingsmedicijnen. Dat kan met een slok water. Uw arts vertelt u welke medicijnen dit zijn.

Behandeling

Voordat de cardioversie begint:

  • maken we een hartfilmpje (ECG)
  • meten we uw bloeddruk en het zuurstof in uw bloed
  • krijgt u een infuusnaaldje in uw arm

De cardioversie

We doen de cardioversie op de uitslaapkamer. De arts-assistent of verpleegkundig specialist doen de behandeling.

  1. U krijgt een slaapmiddel (roesje) via het naaldje dat u heeft gekregen. Binnen 30 seconden valt u in slaap.
  2. We geven u een elektrische schok. Dat doen we gecontroleerd en precies op de goede sterkte. De bedoeling is dat uw natuurlijke hartritme weer terugkomt.
  3. Als het slaapmiddel is uitgewerkt, brengen we u terug naar de afdeling.

Na de behandeling

  • U krijgt na de cardioversie weer wat te eten en drinken. Dat doen we als u goed wakker bent.
  • U blijft nog ongeveer een uur ter controle op de afdeling. Als alles goed gaat, mag u daarna naar huis.
  • De arts of verpleegkundig specialist vertelt u welke medicijnen u moet nemen.
  • U mag door de verdoving 24 uur lang geen auto rijden en geen gevaarlijke machines bedienen. We raden u aan in die tijd ook geen belangrijke beslissingen te nemen of belangrijke papieren te tekenen.

Als de behandeling niet lukt

De cardioversie lukt niet altijd, al is die kans klein. Uw cardioloog of verpleegkundig specialist bespreekt dan met u wat er moet gebeuren.