Subsidie voor landelijke uitbreiding onderzoek antibioticagebruik pasgeborenen

11 mei 2021

Subsidie voor landelijke uitbreiding onderzoek naar antibioticagebruik bij pasgeborenen

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft een subsidie toegekend aan kinderarts prof. dr. Frans Plötz. De subsidie is bestemd voor landelijke uitbreiding van het onderzoek om het antibioticagebruik bij pasgeborenen te verminderen.

 

Pasgeborenen krijgen onnodig vaak antibiotica toegediend omdat de arts sepsis vermoedt. Sepsis is een levensbedreigende ontregeling van het lichaam, vaak in reactie op een bacteriële infectie. Eerder toonde Frans Plötz al aan dat na introductie van de EOS sepsiscalculator het gebruik van antibiotica met 44% op een veilige manier kan verminderen ten opzichte van het gebruik van de huidige richtlijn.

Frans Plötz: ‘Er is heel veel aan gelegen om het antibioticagebruik bij pasgeborenen te verminderen. Antibioticagebruik op vroege leeftijd heeft op lange termijn gevolgen voor kinderen. Ze hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van allergieën of het ontwikkelen van obesitas.’

Onderzoek in tien ziekenhuizen

Het onderzoek zal in tien ziekenhuizen de huidige richtlijn vergelijken met de nieuwe methode om te laten zien dat de EOS calculator ook veilig in Nederland geïntroduceerd kan worden. Acht van de deelnemende ziekenhuizen maken deel uit van het samenwerkingsverband Pediatric Research Evaluation Network (PREN) Amsterdam. Frans Plötz, die in januari werd benoemd tot bijzonder hoogleraar in de algemene kindergeneeskunde in het Emma Kinderziekenhuis – Amsterdam UMC, staat aan de basis van dit samenwerkingsnetwerk. Een tweede subsidie, van in totaal drie, is ook toegekend aan onderzoek dat in dit netwerk wordt uitgevoerd.

Prins Bernhard Cultuurfonds steunt onderzoek

De subsidie van 600.000 euro is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief