Coloncare

verpleegkundige

Coloncareverpleegkundige

Een coloncareverpleegkundige begeleidt u voor en na een darmkankeroperatie. ‘Colon’ is de medische term voor dikke darm en ‘care’ is het Engelse woord voor zorg.

Wat is een coloncareverpleegkundige?

De coloncareverpleegkundige in Tergooi MC is een gespecialiseerde verpleegkundige die:

  • werkt op het Darmkankercentrum;
  • werkt op de Stomapoli;
  • informatie geeft over darmkanker en andere darmaandoeningen;
  • partners en familieleden begeleidt;
  • voorlichting geeft.

De coloncareverpleegkundige werkt nauw samen met de MDL-arts (Maag-Darm-Leverarts), de internist en gastro-enterologisch chirurg (GE-chirurg). Daarnaast heeft deze gespecialiseerde verpleegkundige een eigen spreekuur.

Wat doet een coloncareverpleegkundige?

Darmkanker en een darmoperatie zijn ingrijpend. Na de diagnose krijgt u lichamelijk en geestelijk veel te verwerken. Uw dagelijks leven ziet er een tijd lang misschien heel anders uit. Dit doet de gespecialiseerde coloncareverpleegkundige:

  • Geeft informatie over de darmoperatie. De verpleegkundige bereidt u voor en neemt het herstelprogramma met u door. U zult merken dat u zelf een belangrijke rol speelt bij uw herstel. 
  • Stelt vragen over uw gezondheid. Deze vragen zijn van belang voor een succesvolle behandeling en een goed herstel.
  • Bespreekt of u na de operatie thuis hulp nodig heeft. Zo kunnen op tijd afspraken worden gemaakt met uw partner of familie. Als het nodig is, schakelt de coloncareverpleegkundige een transferverpleegkundige in om thuiszorg te regelen.
  • Bespreekt met u de risicofactoren uit uw ziektegeschiedenis en uw leefgewoontes. Afgenomen gewicht, roken of longaandoeningen kunnen bijvoorbeeld uw herstel in de weg zitten. Eventueel maakt de coloncareverpleegkundige een afspraak met andere zorgverleners, zoals een diëtist of fysiotherapeut. 
  • De coloncareverpleegkundige is ook stomaverpleegkundige. Als u mogelijk een stoma krijgt, krijgt u hierover informatie. 

Tijdens deze ingrijpende periode is de coloncareverpleegkundige uw eerste aanspreekpunt.

Vóór uw opname in het ziekenhuis

De huisarts heeft naar aanleiding van uw klachten een colonoscopie voor u aangevraagd. Dit is een kijkoperatie van uw darmen. Ongeveer een week na de colonoscopie geeft de MDL-arts u de uitslag. Ook krijgt u dan informatie over mogelijke vervolgonderzoeken.

Hierna krijgt u zo spoedig mogelijk een afspraak met de coloncareverpleegkundige. U krijgt dan nadere uitleg over de uitslag en de eventuele vervolgonderzoeken. De MDL-arts overlegt met de chirurg, hieruit volgt een behandelplan. Eventueel verwijst de MDL-arts u naar de chirurg.

De GE-chirurg bespreekt met u de uitslagen en informeert u over de komende behandelingen. Aansluitend heeft u een gesprek met de coloncareverpleegkundige. Die geeft u verdere informatie over het behandelplan en de consequenties daarvan. De verpleegkundige beantwoordt die uw vragen en ondersteunt u als het emotioneel zwaar is. Het is prettig om uw partner of een ander vertrouwd persoon mee te nemen naar deze gesprekken. Dan is die persoon ook goed geïnformeerd, en twee horen er meer dan één. Thuis kunt u er met deze persoon over napraten. Deze vertrouweling kan u dan ook beter ondersteunen. De coloncareverpleegkundige maakt met u ook een afspraak voor een tweede gesprek.

Het tweede gesprek duurt ongeveer een uur. U krijgt aanvullende informatie over het behandelplan, de operatie en de periode in het ziekenhuis. Verder komen de wederzijdse verwachtingen aan bod.

Het is heel goed mogelijk dat na deze gesprekken thuis nog vragen bij u opkomen. Neem dan gerust contact op met de coloncareverpleegkundige.

Tijdens uw opname in het ziekenhuis

De coloncareverpleegkundige bezoekt u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis een aantal keer om te horen hoe het met u gaat. De coloncareverpleegkundige houdt ook het opnameproces in de gaten.

Na uw ontslag uit het ziekenhuis

Ongeveer drie dagen na uw ontslag belt de coloncareverpleegkundige u op om te horen hoe het met u gaat. U krijgt ook een aantal vragen over uw verblijf in het ziekenhuis. Stel ook uw eigen vragen. De coloncareverpleegkundige kan u goede adviezen geven. Op uw verzoek kunnen we een vervolggesprek afspreken.