Spataders weghalen

Ambulante flebectomie

Spataders weghalen

Soms kiezen we ervoor spataders onder plaatselijke verdoving weg te halen. We maken daarvoor kleine sneetjes in de huid. Door deze sneetjes trekken we met een haakje de spatader in delen naar buiten. Deze behandeling heet ook wel een ambulante flebectomie.

 

U geneest na deze behandeling snel en u heeft de grootste kans dat de spataders weg blijven. Een nadeel is dat we per behandeling maar een klein stukje van de ader kunnen behandelen.

Voorbereiding

  • Zorg dat u op de dag van behandeling ruime schoenen en kleding aan heeft. Na de behandeling krijgt u een elastische kous aan. Dan kan een strakke broek of schoen soms niet meer passen.
  • Smeer op de dag van behandeling geen lotion, crème of zalf op uw benen.
  • Laat het de behandelaar voor de behandeling weten als u bloedverdunners gebruikt.
  • Meld de behandelaar voor de behandeling als u een allergie heeft voor desinfecterende middelen, verdovingsvloeistof of pleisters.

Behandeling

  1. We tekenen af waar de spataders lopen die we gaan behadelen.
  2. U komt op de behandeltafel liggen. We leggen steriele doeken over u heen. U krijgt een paar prikken om de plekken die we gaan behandelen te verdoven.
  3. De behandelaar maakt vijf tot tien mini-sneetjes in de verdoofde huid. Deze sneetjes zijn ongeveer drie millimeter lang. Tussen de sneetjes zit steeds een paar centimeter.
  4. Via de sneetjes maken we de spataders los. Met een speciaal haakje trekken we ze naar buiten om ze weg te halen.
  5. Als de spataders zijn weggehaald, plakken of hechten we de sneetjes met kleine hechtpleisters dicht.

Na de behandeling

Elastische kous

Na de behandeling krijgt u een wattenrol om uw been en een elastische kous aan. Dit geeft druk op het gebied dat behandeld is. Het is erg belangrijk dat u de kous na de behandeling draagt. Anders kan de behandeling mislukken. Volg daarom het advies van de behandelaar op:

  • U draagt de kous de eerste 48 uur de hele dag en nacht. Ook de wattenrol laat u dus 48 uur zitten.
  • Na 48 uur mag u de kous uitdoen en de wattenrol weghalen. U mag dan ook weer douchen.
  • Draag de kous daarna nog vijf dagen alleen overdag. ’s Nachts mag u de kous uitdoen. Trek de kous direct bij het opstaan aan en doe die pas uit als u naar bed gaat. Alleen voor het douchen mag de kous even uit. De kous mag namelijk niet nat worden.
  • Na deze tijd hoeft u de kous niet meer te dragen. Tenzij uw behandelaar een ander advies geeft.

Pijn

Pijn na de behandeling is niet gebruikelijk. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen (maximaal drie keer per dag 1000 mg). Helpt dat niet en blijft u langer dan twee dagen pijn houden? Of wordt uw been rood of gezwollen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Mogelijke problemen

Bij elke behandeling zijn bijwerkingen of complicaties mogelijk. Deze complicaties en bijwerkingen komen het meest voor:

  • Bloeduitstortingen (blauwe plekken) of blaren of wondjes van de hechtpleisters. Bloeduitstortingen en blaren kunnen pijn doen en er lelijk uitzien. Ze kunnen geen kwaad en gaan vanzelf weer weg.
  • Allergische reactie op de vloeistof die we gebruiken om de plek te desinfecteren of verdoven. Dit komt zelden voor.
  • Trombose: de vorming van een bloedstolsel. Het gaat meestal om een oppervlakkige trombose. Die is te herkennen als een pijnlijke streng in het gebied dat we behandeld hebben. Heel soms komt diep veneuze trombose voor. Het been wordt daarbij rood en dik en de huid wordt strak en glanzend. Neem bij deze klachten contact op met uw huisarts of behandelaar.

Sporten

Wanneer u weer kunt sporten, ligt aan welke sport u doet. Bewegen is goed, maar bouw het op. Ga de eerste twee weken na de ingreep niet intensief sporten. Vooral geen sporten die een soort klap op uw benen geven, zoals hardlopen of fitness. Daarna mag u weer alles doen wat u gewend was.

Controle

Meestal maken we een afspraak voor controle. Tenzij uw behandelaar wat anders aangeeft.