PEG-sonde plaatsen

PEG-sonde plaatsen

Een PEG-sonde is een klein plastic slangetje dat we van buitenaf inbrengen in uw maag. U krijgt deze sonde als de verwachting is dat u langer dan zes weken sondevoeding moet krijgen. Via dit slangetje krijgt u de vloeibare voeding die u dagelijks nodig heeft.

 

PEG-sonde is een afkorting voor Percutane Endoscopische Gastrostomie-sonde. Er zijn verschillende PEG-sondes. Zo komt de PEG-J-sonde tot in de darm en zijn er sondes die met een ballon op de plek worden gehouden. De voedingsverpleegkundige kan u uitleg geven over deze sondes.

Voorbereiding

  • Het plaatsen van de PEG-sonde is een medische ingreep. Vóór de procedure moet de arts u informeren en om toestemming vragen.
  • De arts laat soms eerst aanvullend onderzoek doen, bijvoorbeeld bloedonderzoek.

Belangrijke informatie

Dag van de behandeling

Het is belangrijk dat u op de dag van de PEG-plaatsing uw tanden goed poetst. Ook is het belangrijk dat uw maag leeg is. Dat betekent het volgende:

Als het onderzoek in de ochtend is

Vanaf middernacht (24:00 uur) tot aan het onderzoek mag u niets meer eten. Uw maag is dan tijdens de ingreep zo leeg mogelijk. Gebruikt u medicijnen en is met u afgesproken dat u deze mag innemen? Doe dit dan met een slokje water.

Als het onderzoek in de middag is

U mag ‘s morgens tot 07:00 uur een beschuit met een beetje jam (zonder boter) en een kopje thee nemen. Hierna moet u tot na de behandeling nuchter blijven.

Behandeling

De behandeling duurt ongeveer een half uur. De arts brengt de PEG-sonde in op de endoscopiekamer. Daarvoor gebruikt de arts een endoscoop: een flexibele slang die aan het uiteinde een minicamera heeft. De arts brengt de endoscoop via uw mond en slokdarm tot in de maag. Zo bepaalt de arts waar de PEG-sonde op de buik moet komen. Daar krijgt u een plaatselijke verdoving. Daarna maken we een klein sneetje in de huid.

Met een speciale naald prikt de arts via dit sneetje door de buikwand tot in de maag. Met deze naald brengen we een draad in de maag. De arts pakt de draad via de endoscoop vast en haalt die daarna met de endoscoop door de mond naar buiten. Daarna maakt de arts de PEG-sonde aan de draad vast. Hij of zij trekt die via de mond, slokdarm en maag door het gaatje in de buikwand naar buiten. Het wondje en de buik maken we schoon en dekken we af met een gaasje.

Aan de binnenkant van de maag komt een plaatje (interne fixatie). Dit plaatje zorgt ervoor dat de sonde op zijn plek blijft zitten. Een schijfje op de buik zorgt dat de maag en buikwand tegen elkaar worden getrokken (externe fixatie).

Heel soms is het niet mogelijk om een PEG-sonde te plaatsen omdat er geen geschikte plek is voor de sonde.

Roesje (sedatie)

Voor dit onderzoek krijgt u een roesje (sedatie). Hierdoor wordt u wat slaperig en is de behandeling minder zwaar. Een roesje is geen narcose.

Na de behandeling

Door het roesje maakt u de ingreep niet heel bewust mee. Na het plaatsen van de PEG-sonde kan uw keel wat gevoelig zijn. Ook kan het wondje op de buik pijn doen als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt. De eerste twee dagen mag u hiervoor paracetamol nemen. Heeft u langer pijn of helpt de paracetamol niet genoeg? Neem dan contact op met de voedingsverpleegkundige.

Mogelijke problemen

Bij het plaatsen van een PEG-sonde zijn weinig complicaties. Om problemen op tijd te zien, blijft u één nacht in het ziekenhuis. De volgende problemen kunnen zich voordoen:

  • Een patiënt kan zich tijdens de behandeling verslikken. Daardoor kan er wat inhoud uit de maag in de longen komen. Dit kan voor een longontsteking zorgen. Daarom is het belangrijk dat uw maag leeg is bij de behandeling.
  • Bij het maken van de opening door de buikwand naar de maag kan een bloeding ontstaan. Daarom moet u als dit kan vóór de ingreep stoppen met bloedverdunners.
  • De endoscoop kan een scheurtje in de slokdarm of maag veroorzaken. Dit is zeldzaam.
  • Bij het aanprikken van de maag kan een stuk darm worden geraakt en kan een gaatje (perforatie) ontstaan.
  • Enkele dagen na het plaatsen van de sonde kan de insteekopening gaan ontsteken. Om die kans te verkleinen, krijgt u voor de behandeling antibiotica.

Naar huis

Als u geen klachten heeft, mag u de volgende dag naar huis. U hoort hoe u de PEG-sonde moet verzorgen en krijgt zo nodig informatie over de sondevoeding. U krijgt ook een afspraak met de voedingsverpleegkundige.