Ring of pessarium bij bekkenbodemproblemen
De ringen zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn meestal van kunststof of soepel rubber gemaakt. Ze kunnen een paar centimeter groot zijn, maar ook meer dan tien centimeter. Een andere naam voor de ring is pessarium.
Voorbereiding
Wanneer wel of geen ring
De ring is niet voor elke vrouw geschikt:
- Een ring is vaak minder geschikt bij een verzakking van de achterwand van de vagina. Of als u last heeft van verstopping of klachten heeft die passen bij aandrangincontinentie. Dus als u vaak opeens naar de wc moet.
- Als de ingang van de vagina erg wijd is, kan de bekkenbodem een ring soms niet genoeg ondersteunen. De ring zakt dan makkelijk naar buiten.
Een ring kan wel een oplossing zijn:
- bij een verzakking van de baarmoeder
- bij een verzakking van de voorwand van de vagina en de blaas
- als u last heeft van urineverlies door inspanning
Ring of operatie
De keuze tussen een ring of een operatie ligt aan of er een passende ring voor u is. Als dat niet zo is, is een operatie de keuze die overblijft. Of doorleven met de klachten die u heeft. Ook als een ring past en helpt, is het uw beslissing of u die wilt blijven gebruiken. Het ligt bijvoorbeeld aan hoe vervelend u het vindt om de ring te dragen. En hoe u denkt over een operatie.
Een operatie biedt vaak een meer blijvende oplossing. Maar een operatie heeft ook nadelen. Meestal gaat het beter met de klachten, maar soms minder dan verwacht. Ook kunnen nieuwe klachten ontstaan. Of kunt u nieuwe of andere problemen krijgen. De klachten kunnen na een paar jaar terugkomen. Dan kan een tweede operatie nodig zijn. Een goed passende ring geeft nooit echt problemen. Bij een ring is er altijd een kleine kans dat later alsnog een operatie gedaan moet worden.
Behandeling
- De arts gaat met de vingers in uw vagina om in te schatten hoe groot de ring moet zijn. Daarna brengen we die maat ring in.
- De ring rust aan de voorkant boven het schaambeen. Aan de achterkant rust de ring op de spieren van de bekkenbodem.
- Als een ring goed zit, voelt u die niet. Een te kleine ring kan naar beneden zakken. Een te grote ring kan pijn geven. Soms is het nodig een aantal maten uit te proberen voordat de goede maat gevonden is.
Na de behandeling
Weer thuis
Een ring die goed past, voelt u niet zitten. Het kan zijn dat een ingebrachte ring na het bezoek aan de polikliniek naar beneden zakt. U kunt dan gerust proberen met uw vingers de ring naar boven terug te duwen. U kunt hierbij niets beschadigen. Blijft de ring zakken of irriteren? Trek die zelf met een vinger naar buiten. Ook dit kan geen kwaad. Neem de ring mee als u weer bij de arts komt.
Veel vrouwen zijn bang dat zij last van de ring zullen hebben met vrijen. Of dat hun partner de ring zal voelen. Dit blijkt in de praktijk bijna nooit problemen te geven. Ook kunt u gewoon tampons gebruiken met de ring.
Afscheiding door de ring
Een ring ligt dicht tegen de wand van de vagina en drukt daar tegenaan. Daardoor kan de wand van de vagina gaan irriteren. Dat zorgt voor afscheiding. Meestal is dit voor de overgang niet veel. Hoe langer geleden de overgang is, hoe droger en schraler de vagina wordt. Een ring kan dan kleine drukwondjes geven. En daarmee meer afscheiding.
Hormonen
Om wondjes en afscheiding te voorkomen adviseert de arts u vaak om oestrogene hormonen in de vagina te brengen. Die maken de wand van de vagina steviger en houden die soepel. U krijgt de hormonen als tabletten (soort zetpillen) of als zalf. Vaak is het genoeg om die één of een paar keer per week te gebruiken.
Zelf de ring in- of uitdoen
U kunt ook irritatie voorkomen door de ring uit uw vagina te halen voor u gaat slapen. ’s Morgens doet u die dan weer in. De wand van de vagina kan zo ‘s nachts weer aansterken. U kijkt zelf wat de beste houding is om dit te doen: liggend in bed, staand met bijvoorbeeld een been op een stoel of zittend op de wc. Bij sommige vrouwen haalt de partner de ring voor hen uit de vagina.
Zeker in het begin vraagt u zich misschien af of de ring goed zit. Als u die niet voelt zitten, betekent het dat de ring goed zit. Voelt u pijn? Probeer dan met een vinger de ring te verplaatsen. De vagina is aan de bovenkant afgesloten. De ring kan dus nooit verdwijnen of op een verkeerde plek terechtkomen.
Schoonmaken van de ring
Het advies is de ring elke drie tot zes maanden schoon te (laten) maken. U kunt dit zelf doen. Haal de ring uit uw vagina en borstel die onder de kraan schoon. Daarna brengt u de ring zelf weer in. Als u de ring liever niet zelf uithaalt of inbrengt, kan de gynaecoloog of huisarts de ring voor u verschonen.
Hoe verder
- Heeft geen klachten van te veel of bloederige afscheiding? Dan is controle van de ring niet nodig.
- Soms blijkt na een paar jaar dat u een andere maat ring nodig heeft.
- Een ring kan na langere tijd toch niet genoeg helpen. Of te veel irritatie geven. Een operatie is dan alsnog nodig.
- Soms blijkt een ring na een paar jaar juist niet meer nodig te zijn.
Deze tekst is tot stand gekomen met dank aan de Nederlandsen Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).