Diabetes mellitus

Suikerziekte

Diabetes mellitus

Bij diabetes mellitus heeft u te veel suiker (glucose) in uw bloed. Dat komt omdat uw lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt of daar niet meer goed op reageert. We noemen diabetes mellitus ook wel suikerziekte.

Klachten

Klachten die passen bij diabetes type 1 zijn:

  • veel plassen, veel dorst
  • vermoeid, snel moe en zwakte
  • u ziek en beroerd voelen
  • misselijk en minder zin in eten hebben of juist heel hongerig zijn
  • gewicht kwijtraken
  • wazig zien
  • moeite met ademhalen, de geur van aceton in uw adem

Oorzaken

Alle lichaamscellen hebben brandstoffen nodig. Uw bloed neemt voedingsstoffen op uit wat u eet en drinkt. De koolhydraten uit uw eten leveren de belangrijkste energie. De darm breekt deze koolhydraten af tot glucose (suiker). Dat komt daarna in uw bloedbaan terecht (bloedglucose).

Als u iets met koolhydraten eet, maakt de alvleesklier normaal gesproken extra insuline. Het hormoon insuline is als een soort sleutel. Het zet de deur van alle lichaamscellen open voor glucose. De glucose gaat dan als brandstof naar die cellen. De bloedglucosewaarde bij gezonde mensen ligt tussen de 4 en 8 mmol per liter. Het lichaam bewaakt deze balans in bloedglucosewaarde en insuline heel goed. Bij diabetes lukt het uw lichaam niet om uw bloedsuiker in evenwicht te houden.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. De cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken, zijn vernietigd. Hoe dit precies komt, is niet bekend. De cellen nemen hierdoor niet genoeg glucose op. Daardoor stijgt uw bloedglucosewaarde.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 kunnen twee problemen ontstaan:

  • de alvleesklier maakt te weinig insuline. Daardoor stijgt uw bloedsuiker.
  • de lichaamscellen zijn niet gevoelig voor insuline. Daardoor kan de glucose niet goed de cel in en stijgt uw bloedsuiker.

Diabetes type 2 komt voor op alle leeftijden. Maar vooral bij ouderen en bij mensen met overgewicht die te weinig bewegen.

Zwangerschapsdiabetes

Door hormonen die u tijdens de zwangerschap aanmaakt, wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline. Daardoor is tijdens de zwangerschap veel meer insuline nodig om uw bloedsuiker normaal te houden. Soms lukt het de alvleesklier niet om deze extra insuline te maken. Dan spreken we van zwangerschapsdiabetes.

Behandeling

  • Diabetes type 1 is niet te genezen. We kunnen u behandelen door insuline te injecteren.
  • Bij diabetes type 2 helpt het soms genoeg om gezonder te gaan leven. Later kan een behandeling met tabletten of insuline nodig zijn. Zie ook Behandeling van diabetes.
  • Bij zwangerschapsdiabetes kunt u zelf een aantal dingen doen om uw bloedsuiker goed te houden. Soms is het nodig om insuline te gaan spuiten. Zie ook Zwangerschapsdiabetes.

Gezonde manier van leven

Een gezonde manier van leven met goede voeding en medicijnen kan helpen om zo normaal mogelijk te leven met diabetes. Genoeg bewegen, niet roken, een gezond gewicht en niet te veel stress helpen om uw bloedsuiker in orde te houden. Zie ook:

Meer lezen

Door diabetes kunt u ook andere problemen krijgen. Bijvoorbeeld met uw ogen. Bij de patiënteninformatie van het Diabetesteam vindt u meer informatie over alle aandoeningen en behandelingen.

Contact