Seksuele problemen

bij vrouwen

Seksuele problemen bij vrouwen

Geen zin hebben in vrijen, niet of moeilijk opgewonden raken, pijn bij het vrijen. Bijna elke vrouw krijgt wel eens te maken met seksuele problemen. Soms gaan de problemen na een tijdje vanzelf weer over. Soms blijven ze of worden ze erger. Met hulp is het vaak goed mogelijk iets aan uw problemen te doen.

 

Deze informatie is vooral gericht op heteroseksuele vrouwen. Een aantal problemen komt ook bij lesbische of biseksuele vrouwen voor.

Klachten

Klachten die vrouwen kunnen hebben, zijn bijvoorbeeld:

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen is een klacht die veel vrouwen kennen. Sommigen hebben er vaak last van, anderen een enkele keer. Als u het vaak heeft, is het logisch dat u minder zin krijgt om te vrijen. Het is moeilijker seksueel opgewonden te raken en klaar te komen. Na een tijd kan de zin helemaal weggaan. Dat kan weer voor problemen in de relatie zorgen.

Diepe pijn

Sommige vrouwen hebben pijn als de penis diep doorstoot. Vaak alleen in een bepaalde houding. De diepe pijn kan ontstaan als de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Dit kan een vervelend of pijnlijk gevoel geven. Ook als u iets aan uw darmen heeft, kunt u last van pijn hebben. Bijvoorbeeld bij een spastische dikke darm. Of door gynaecologische klachten. Bijvoorbeeld door endometriose.

Het helpt soms om een houding te zoeken die voor beide partners fijn is. Meestal zijn dit houdingen waarbij de penis minder diep in de vagina komt.

Pijn in buik of bekkenbodem na het vrijen

Sommige vrouwen hebben na het vrijen pijn in hun buik of bekkenbodem. Het kan dan gaan om een soort spierpijn, omdat de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn geweest tijdens het vrijen. Het is een vervelende klacht, maar geen reden tot ongerustheid. Vaak helpen ontspanningsoefeningen van de bekkenbodem.

Pijn bij de ingang van de vagina

Veel vrouwen hebben last een branderig of schrijnend gevoel bij de ingang van de vagina. Voor, tijdens of na het vrijen. Ook plassen na het vrijen kan een branderig gevoel geven. Meestal ontstaan deze klachten als u niet of niet genoeg opgewonden bent voor het vrijen. De wand van de vagina is dan niet genoeg doorbloed en vochtig. De huid raakt zo makkelijk geïrriteerd als de penis heen en weer schuurt.

De pijn kan ook komen omdat u zonder dat u het merkt de bekkenbodemspieren aanspant. De ingang van de vagina wordt daardoor nauwer. U kunt dit doen omdat u pijnklachten heeft. Door het aanspannen kunt u juist ook weer pijnklachten krijgen. Zo komt u in een cirkel terecht. Omdat u bang bent dat het weer pijn gaat doen, wordt de vagina minder vochtig. En dat zorgt weer voor meer pijn. Ook kan het invloed hebben op uw zin om te vrijen.

Ook een vaginale schimmelinfectie (candida), huidirritatie, een bevalling of veranderingen in uw hormonen kunnen zorgen voor pijnklachten.

Vrijen lukt niet (meer)

Bij ongeveer drie procent van de vrouwen lukt het niet (meer) om te vrijen als de partner dat probeert. Soms geeft ook het inbrengen van een tampon of een vinger problemen. Een inwendig onderzoek bij een arts is dan ook erg pijnlijk. Dit komt omdat u automatisch de spieren van de bekkenbodem aanspant. We noemen dat een vaginistische reactie. De opening van de vagina wordt dan heel nauw.

Waarom u de spieren aanspant, is vaak niet duidelijk. Het kan komen door angst voor pijn of voor een ongewenste zwangerschap. Of voor het onbekende. Soms is er sprake van faalangst: ‘Als het nu maar wel lukt!’. Een vaginistische reactie kan ook te maken hebben met angsten of onzekerheden die niet direct met seks te maken hebben. Of met vervelende ervaringen met gynaecologisch onderzoek of seks.

De reactie van het lichaam is eigenlijk heel logisch. De vagina sluit zich af voor iets wat angst of pijn oproept. Voor vrouwen is het moeilijk invloed te hebben op die reactie.

Geen of weinig zin om te vrijen

Vrouwen kunnen om veel verschillende redenen minder of geen zin hebben om te vrijen:

  • Verliefde gevoelens kunnen minder worden of weggaan.
  • U heeft andere behoeftes heeft dan uw partner. Dit probleem wordt groter als het moeilijk is om te praten hoe vaak, wanneer en hoe u samen vrijt.
  • Ziektes, gynaecologische klachten, stress, vermoeidheid en depressie.
  • Ingrijpende gebeurtenissen, zoals de dood van een geliefd persoon, een verhuizing, het verlies van een baan of problemen in de relatie.
  • Gebruik van sommige medicijnen of anticonceptiepillen.

Veel vrouwen hebben het eerste jaar na de bevalling minder behoefte aan seks dan voor of tijdens de zwangerschap. Dat kan komen door veranderingen in de emoties en hormonen. Of door bijvoorbeeld pijnklachten door een knip of scheur of een drogere vagina door borstvoeding.

Moeite om klaar te komen

Als u seksueel erg opgewonden bent, kunt u klaarkomen. U krijgt dan een orgasme. De spieren rond de vagina trekken een aantal keren samen. Ook de baarmoeder kan samentrekken. Hoe vrouwen een orgasme krijgen en beleven, is voor iedere vrouw anders.

Het is een misverstand dat man en vrouw tegelijk een orgasme zouden moeten krijgen bij het vrijen. Voor veel vrouwen lukt klaarkomen alleen als de clitoris geprikkeld wordt of het gebied daaromheen. Bijvoorbeeld door likken of aanraken met de vingers.

Bijna de helft van alle vrouwen heeft problemen met klaarkomen tijdens het vrijen met een vaste partner. Ongeveer twintig procent van hen komt nooit tot een orgasme. Problemen met klaarkomen kunnen bijvoorbeeld komen door:

  • stress, vermoeidheid, pijn bij het vrijen of veranderingen in de hormonen.
  • u niet kunnen afsluiten voor wat er om u heen gebeurt. Zo kunt u zich niet op uw eigen gevoelens van opwinding concentreren.
  • niet goed durven te fantaseren over iets wat niet met de situatie op dat moment te maken heeft. Terwijl dat veel mensen helpt om extra opgewonden re raken.
  • vervelende ervaringen met seks.
  • angst of schaamte.

Ook zonder klaar te komen kunnen veel vrouwen een gevoel van bevrediging na het vrijen hebben.

Gynaecologische klachten

Elke gynaecologische klacht, aandoening, onderzoek of behandeling kan invloed hebben op uw seksleven. Bijvoorbeeld als u lang of veel bloed verliest, last van afscheiding heeft of ongewild urine verliest. Of door klachten door een verzakking, bij kanker of een voorstadium daarvan, bij endometriose of andere buikpijn. Het is logisch dat u dan minder zin in vrijen heeft. Door de klachten zelf, omdat u ongerust bent, zich schaamt of door bijwerkingen van hormonen of medicijnen.

Ook graag zwanger willen worden kan wat doen met de zin in vrijen. Bijvoorbeeld door het ‘moeten’ vrijen op bepaalde dagen.

Gynaecologische klachten kunnen ook door seksuele problemen ontstaan. Een voorbeeld is langdurige pijn in de onderbuik. Vaak zijn de bekkenbodemspieren dan te gespannen. Blijven vrijen bij pijn kan ook zorgen voor een pijnlijke en geïrriteerde huid bij de ingang van de vagina.

Oorzaken

Seksuele problemen kunnen door verschillende dingen komen. Een paar voorbeelden:

  • Niet genoeg rust of ontspanning om seksueel opgewonden te raken.
  • Problemen in de relatie. Die kunnen ook juist komen door seksuele problemen.
  • Veranderingen in hormonen.
  • Gynaecologische klachten.
  • Vervelende ervaringen met seks.

Voorkomen

Wat een goed en fijn seksleven is, is voor iedereen anders. Dat ligt ook aan wat u:

  • geleerd heeft over seksualiteit
  • normaal of gek vindt
  • fijn of vervelend vindt
  • opwindt
  • eerder heeft ervaren

Toch zijn er een aantal dingen voor bijna alle vrouwen belangrijk om plezier in seks te hebben.

Genieten van het eigen lichaam en seksuele gevoelens

Genieten van uw eigen lichaam en van seksuele gevoelens is belangrijk om te kunnen genieten van seksualiteit en een seksuele relatie. Dat is niet voor alle vrouwen even makkelijk. Sommige vrouwen vinden hun lichaam niet mooi. Ze vinden dat ze te dik of juist te mager zijn. Veel vrouwen zijn opgegroeid met taboes rond seksualiteit. Ze hebben bijvoorbeeld nooit met zichzelf durven of leren vrijen. Daardoor weten ze niet goed wat hen seksueel opwindt. Of welke plekken een fijn gevoel geven bij aanraking. Als u dat weet van uzelf, is het makkelijk dat bij een partner aan te geven.

Praten over wat u wilt

Vrouwen hebben vaak andere verlangens en behoeften dan mannen als het gaat om intimiteit en seks. Ze vinden andere dingen plezierig of opwindend. Of hebben op een ander moment zin in seks. Het is goed om met uw partner te praten over de verschillen. U voelt niet vanzelf aan wat de ander wil. Samen kunt u een manier vinden om met de verschillen om te gaan. Vertel aan elkaar wat u wilt, maar vooral ook wat of wanneer u iets niet wilt.

Behandeling

Praten over uw problemen

Praten over uw problemen is de eerste stap om een oplossing te vinden. Dat kan een gesprek met uw partner zijn over hoe het vrijen voor u is. En wat uw behoefte is en waar u last van heeft.

Gynaecologische klachten en seksuele problemen hebben vaak met elkaar te maken. Bespreek uw problemen met uw huisarts of gynaecoloog, ook al is dit misschien niet altijd makkelijk. De arts kan er samen met u achter proberen te komen wat voor uw problemen zorgt. En in overleg met u naar een oplossing zoeken.

Andere hulpverlener

  • Komen uw klachten vooral door problemen in uw relatie? Dan kan het helpen in gesprek te gaan met een maatschappelijk werker, psycholoog of relatietherapeut.
  • Heeft u vooral last van trauma’s uit het verleden? Dan kan een psycholoog, psychiater of psychotherapeut helpen.
  • Bij seksuele klachten zonder andere problemen kan een seksuoloog u vaak goed behandelen. Vaak is dit een arts of een psycholoog.

Deze pagina is tot stand gekomen met dank aan de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).