Jodiumtherapie

met radioactief jodium-131

Jodiumtherapie met jodium-131

U krijgt voor uw schildklier een behandeling met radioactief jodium (I-131). Lees hoe u zich op de behandeling voorbereid. En vooral ook wat u na de behandeling wel en niet mag doen. Zo voorkomt u dat de mensen om u heen met de radioactieve straling in contact komen.

 

Waarom krijgt u jodiumtherapie?

Jodiumtherapie kan helpen bij:

  • Een goedaardige schildklieraandoening, zoals een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie).
  • Het verkleinen van een vergrote schildklier (struma).

Schildkliercellen nemen jodium op uit het bloed en houden dit vast. Door het jodium radioactief te maken, kunnen we de schildkliercellen goed bestralen.

Voorbereiding

Ontbijt

Het lichaam neemt het radioactieve jodium-131 via de maag en de darmen op. Daarom is het belangrijk dat uw maag leeg is:

  • 4 uur voor de behandeling mag u niets eten of drinken.
  • Een uur na inname van de radioactieve capsule mag u weer eten en drinken.
  • Het belangrijk dat u veel water drinkt de eerste dagen (ongeveer 2 liter), zodat u het radioactief jodium-131 dat niet wordt opgenomen kunt uitplassen.

Zwangerschap

  • Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Geef dit dan door aan uw behandelend arts. Een behandeling met radioactief jodium-131 mag niet plaatsvinden tijdens een zwangerschap.
  • We raden sterk af om binnen 6 maanden na de therapie zwanger te worden. Voor mannen geldt dat wordt afgeraden om binnen 4 maanden na de therapie een kind te verwekken.
  • Geeft u borstvoeding? Dan moet u hiermee stoppen zodra de behandeling is gestart. Het radioactief jodium-131 verspreidt zich door het lichaam en komt ook in moedermelk terecht. Dat betekent dat u ook in de maanden na de behandeling geen borstvoeding mag geven.

Medicijnen

Sommige medicijnen belemmeren de opname van jodium in de schildklier. Het gebruik van deze medicijnen moet u vóór de behandeling stoppen. Bij de oproep voor behandeling heeft de aanvragend arts aan u gemeld welke medicijnen dit zijn. Of u deze medicijnen na de behandeling weer kan gebruiken, bespreekt de behandelend arts met u.

Het effect van een behandeling met radioactief jodium-131 is vaak pas na enkele maanden goed zichtbaar. Daarom moet u vaak tijdelijk uw schildkliermedicatie weer innemen.

Behandeling

Voor de behandeling meldt u zich op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. De behandeling bestaat uit het innemen van een capsule met radioactief jodium-131.

  1. De schildklier neemt jodium op voor het aanmaken van schildklierhormoon.
  2. De schildklier neemt het radioactief jodium-131 op, waardoor de schildkliercellen plaatselijk bestraald worden.
  3. Hierdoor kan de schildklier afnemen in grootte of de productie van het schildklierhormoon verminderen 

Na de behandeling

Direct na de behandeling

  • U krijgt maar een klein beetje radioactief jodium voor de behandeling. Zo weinig, dat u weer naar huis mag
  • De schildklier neemt het radioactieve jodium op. Het deel dat niet door de schildklier is opgenomen, gaat vanzelf uit het lichaam via uw plas. Dit gebeurt vooral in de eerste 24 uur. Een heel klein deel verdwijnt via uw poep of via zweetdruppels.

Regels na de behandeling

Bescherm de mensen om u heen voor radioactieve straling door de regels goed op te volgen. De hoeveelheid straling die uw omgeving ontvangt, is afhankelijk van de afstand en van de tijd. Wij raden daarom aan om langdurig contact met anderen op korte afstand te vermijden.

Met langdurig bedoelen we meer dan 1 uur per dag achter elkaar, met korte afstand minder dan 2 meter. Dit geldt zeker voor contact met jonge kinderen en vrouwen die zwanger zijn. Deze leefregels gelden gedurende 7 dagen vanaf inname van de capsule. Daarna kunt u alles weer doen.

Huisgenoten

  • Bent u lang bij iemand in de buurt? Bijvoorbeeld met tv kijken, eten en slapen? Zorg dan dat er drie meter afstand of meer zit tussen u en uw huisgenoten.
  • Beperk lichamelijk contact met volwassenen.
  • Probeer kleine kinderen zo min mogelijk aan te raken. Laat de verzorging van jonge kinderen aan anderen over.
  • Houd extra afstand tot vrouwen die zwanger zijn. Het ongeboren kind is gevoelig voor straling.

Partners

Slaap zolang de regels gelden apart van uw partner. Doe dat het liefst in een andere kamer, op minstens drie meter afstand. Slaapt u in verschillende kamers? Let er dan op dat de bedden niet tegen dezelfde muur staan. Dan is er niet genoeg afstand. Deze regel geldt niet als uw partner 60 jaar of ouder is.

Kinderen

Kinderen tot en met 10 jaar zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Ontwijk lichamelijk contact met kinderen en houd zoveel mogelijk afstand. Zolang de regels gelden, moet u iemand anders vragen om voor uw kinderen te zorgen. Neem kinderen niet te lang op schoot en houd ander contact zo kort mogelijk. Bijvoorbeeld knuffelen.

Bezoek

  • Ga niet langere tijd ergens op bezoek. Ga bijvoorbeeld niet naar de bioscoop of naar een bijeenkomst.
  • Bij een kort bezoek is het genoeg om alleen afstand te houden. Andere maatregelen zijn dan niet nodig.
  • Ga niet op bezoek bij kleine kinderen en zwangere vrouwen. En laat ze ook niet bij u op bezoek komen.

Wc

Thuis moet u maatregelen voor de hygiëne nemen als u naar de wc gaat.

  • Heeft u meerdere wc’s in huis? Gebruik dan in de drie dagen na het nemen van de capsule één van die wc’s. Laat huisgenoten of bezoekers de andere wc gebruiken.
  • Plas altijd zittend. Dat geldt ook voor mannen. En gebruik altijd wc papier.
  • Was uw handen in de wc ruimte. Zo houdt u bijvoorbeeld de deurklink zo schoon mogelijk.
  • Controleer of er geen druppeltjes plas op de wc bril, op de pot of op de vloer terecht zijn gekomen. Haal de druppels weg met wc papier. Zorg dat u dept en niet wrijft. Spoel het papier daarna door de wc en was uw handen nog een keer.

Wasgoed en servies

Vooral in uw speeksel, plas en poep kan radioactieve straling zitten. Daarom mogen anderen uw wasgoed, servies, lakens en handdoeken niet gebruiken. U kunt ze wel gewoon met andere spullen wassen. Daarna mag iedereen ze weer gebruiken.

Reizen en vliegen

  • Reis niet langer dan één uur achter elkaar met het openbaar vervoer of met de taxi.
  • Reist u met eigen vervoer? Dan mag dat langer achter elkaar. Maar alleen als er meer dan een meter afstand tussen u en de andere passagiers zit. Of tussen u en de persoon die rijdt.
  • Gaat u binnen drie maanden na uw behandeling vliegen? Vraag de afdeling dan om een verklaring dat u een behandeling met radioactief jodium heeft gehad. Neem die verklaring mee op uw reis.

Werk

U kunt weer aan het werk, maar u moet wel zo veel mogelijk afstand houden. Werkt u op een basisschool of in de opvang? Of begeleidt u kinderen tot tien jaar oud? Dan moet u zolang de regels gelden iets anders doen, zodat u niet met kinderen in contact komt.

Zwangerschap

De eerste zes maanden na de behandeling raden we af om zwager te worden. Ook voor mannen is het de eerste vier maanden niet goed iemand zwanger te maken. U mag wel seksueel contact hebben in deze zes maanden. Maar wel pas als u de regels niet meer hoeft te volgen.

Borstvoeding

Vanaf het begin van de behandeling mag u geen borstvoeding meer geven. Bij een volgende zwangerschap kan dat wel weer.

Naar het ziekenhuis

Moet u onverwachts naar het ziekenhuis in de periode dat de regels nog gelden? Dan moet u of uw familie laten weten dat u behandeld bent met jodium-131.

Overlijden

Overlijdt iemand binnen drie weken na de behandeling met jodium-131? Dan is het goed om te weten dat een crematie dan niet altijd kan. Dat ligt aan de situatie. Hiervoor is overleg nodig met het ziekenhuis en het crematorium. Als de behandeling langer dan drie weken geleden is, is dit geen probleem. Voor een begrafenis maakt het niet uit of iemand behandeld is met jodium-131.