Kindermishandeling en huiselijk geweld

Mishandeling en huiselijk geweld

Elk kind en elke volwassene en oudere heeft het recht om op te groeien, te leven en te wonen in een situatie die veilig is. Dat is een voorwaarde voor gezondheid. Een onveilige situatie kan langzaam ontstaan als een gezin of relatie te veel problemen heeft en te weinig kan dragen. Het lukt dan niet meer om de zorg aan elkaar te geven die nodig is.

 

We vinden het belangrijk om alle patiënten die huiselijk geweld meemaken te herkennen. Of het nu gaat om kinderen, volwassenen of ouderen. Bij zorgen over de gezondheid of veiligheid, handelen we volgens de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld.

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld te gebruiken. Hebben onze zorgprofessionals zorgen of de situatie thuis wel veilig genoeg is? Dan zijn we verplicht dit verder te onderzoeken. De meldcode bestaat uit een stappenplan. Dat helpt zorgprofessionals om te beslissen wat zij moeten doen. Zo kunnen we hulp bieden in onveilige situaties. En zorgen voor veiligheid voor iedereen.

Huiselijk geweld opmerken

Artsen en verpleegkundigen gebruiken zogenoemde screeningsformulieren. Die helpen om signalen van huiselijk geweld op te merken. Zo kunnen we op tijd hulp bieden in onveilige situaties. We vullen het formulier altijd in als een kind behandeld wordt op de Spoedeisende Hulp. In alle andere gevallen en bij volwassenen doen we dat als er mogelijke tekenen zijn van huiselijk geweld. Het screeningsformulier is onderdeel van het medisch dossier. Het wordt vertrouwelijk behandeld.

Melding bij Veilig Thuis

Als uw behandelaar zorgen heeft over uw thuissituatie, bespreekt hij of zij dat met u. We zoeken dan naar mogelijke oplossingen. Blijven na dit gesprek zorgen bestaan? Dan kunnen we een melding doen bij Veilig Thuis. Uw behandelaar informeert u hier als dat kan meteen over. Soms bespreekt de behandelaar zijn of haar zorgen pas later met u. Bijvoorbeeld als uw veiligheid of die van iemand uit uw omgeving anders in gevaar kan komen.

Veilig Thuis kijkt samen met u of onze zorgen terecht waren. En hoe de veiligheid in het gezin te herstellen is. Bijvoorbeeld door hulpverleners in te zetten om daarbij te ondersteunen.

Na een melding bij Veilig Thuis

Binnen twee weken na de melding neemt een medewerker van Veilig Thuis contact met u op. Hij of zij maakt een afspraak voor een eerste gesprek. In dit gesprek bespreekt Veilig Thuis de melding die gedaan is en welke zorgen er zijn. Soms heeft de medewerker nog extra informatie nodig van instanties die betrokken zijn. Daar worden samen met u afspraken over gemaakt.

Alle informatie wordt met u gedeeld. Samen met u bespreekt Veilig Thuis het vervolg. Als dat nodig is wordt een plan gemaakt om de veiligheid te herstellen en professionele hulp in te zetten.

Commissie huiselijk geweld

Tergooi MC heeft ook een commissie huiselijk geweld. Deze commissie bestaat uit een geriater, kinderarts, psychiater, maatschappelijk werker en een SEH-verpleegkundige. De commissie overlegt één keer per maand met onder andere een vertrouwensarts van Veilig Thuis. De commissie volgt de ontwikkelingen rondom huiselijk geweld. En zorgprofessionals en patiënten kunnen de commissie makkelijk bereiken als zij vragen hebben.

Heeft u hulp nodig?

Heeft u te maken met huiselijk geweld? Het is belangrijk om daarover te praten. Alleen zo kan het huiselijk geweld stoppen. U kunt altijd contact opnemen met uw behandelaar, Veilig Thuis of de commissie huiselijk geweld. Ook als u andere vragen heeft, horen wij het graag. U bereikt de commissie huiselijk geweld via e-mail: .