13 juli 2021
Op woensdag 23 juni vertrekt de boot naar Terschelling met aan boord 20 huisartsen uit de regio en 20 medisch specialisten van Tergooi. Ze noemen zichzelf piraten en dragen grote messen en scheepspetten. Samen maken ze een woeste zeereis op zoek naar inspiratie en nieuwe vergezichten. Met maar één gezamenlijk doel: de zorg in de regio verbeteren. Dat is hun missie.
De WAD’s up wordt voor de tweede keer georganiseerd en staat dit jaar in het teken van verbinding en zorg dichterbij de patiënt organiseren. De dagen vliegen voorbij. Van een inspiratiesessie met huisarts Vladan IIlic tot een drankje op het strand waar de makreel vers wordt bereid. Tijdens de werkgroepen gaan de ideeën over tafel. Het gaat over meekijk-consulten, onzinnige zorg, financieringsvraagstukken, ‘onze’ patiënt of is het onze cliënt?, teamwijken, meer contact met elkaar, 1,5 lijns-overleg, gedeeld dossier, patiëntenparticipatie, digitale zorg en robotica in het beantwoorden van veelvoorkomende vragen van patiënten.
Een klein verslag:
Huisarts Vladan IIlic, praktijkhouder bij huisartsenpraktijk Westerdokters
Op donderdagochtend neemt huisarts Vladan IIlic ons mee in de wereld van digitale zorg. Vladan werkt volledig virtueel, zonder assistent(e), vanuit zijn huis en is 24/7 bereikbaar voor zijn patiënten. Vladan: “Van 80+ mensen wordt beweerd dat zij niet actief zijn met een mobiel. Onzin, iedereen heeft een mobiel en doet daar van alles mee. Waarom dan niet met de dokter? En die 10% die het digitaal niet lukt, die moet je op de conservatieve manier zorg aanbieden.” Hij is een inspirator voor velen.
’s Middags wordt het spel ‘Wie is de mol’ gespeeld. Lucas Fraza, huisarts: “Wat kan er allemaal gebeuren als je samen iets wilt bereiken? Tijdens het spel ervaren we de gevaren op het pad en leren we elkaar door en door kennen.” Er wordt nog lang over nagepraat ’s avonds bij het diner.
Ongelooflijk inspirerend
Op dag drie, na een bevlogen avond met een heerlijk diner, dans en zang onder muzikale begeleiding van de piratenband is het tijd om met elkaar aan de slag te gaan om inhoudelijk nieuw land te ontdekken. Zo houdt één van de groepen zich bezig met ouderenzorg. Zij hebben de ambitie om de ouderenzorg duurzaam in te richten. In de ochtend zijn de eerste stappen gezet om dit samen vorm te geven. Eveline van Opstal, specialist ouderengeneeskunde bij Vivium Zorggroep: “Als we de stip echt ver zetten, dan willen we toe naar het integraal organiseren van ouderenzorg. We bedoelen daarmee dat alle disciplines die betrokken zijn bij de ouderenzorggeneeskunde elkaar ook vinden en ingezet worden op het moment dat dat ook nodig is. Om dat op de lange termijn te kunnen bereiken, focussen we ons dit jaar op het combineren van de sociale kaart.”
Voor herhaling vatbaar
Na een prachtige fietstocht – mét zicht op een zeehond – over de dijken van Terschelling lunchen we uitgebreid en is het tijd voor een groepsfoto bij Woeste Willem. Op de echte piratenboot zwaaien we uit op weg naar huis. Lucas: “De kracht van deze dagen is dat we heel erg veel van elkaar gehoord en geleerd hebben, en ik denk dat we op die manier een uitweg hebben gevonden tussen al die kliffen door, die er bestaan in de tocht naar samenwerking en nieuwe horizonten. En ik hoop dus dat iedereen ook weer met die gedachte aan wal stapt en dat we met elkaar in de Gooi en Vechtstreek met iedereen die hier zat het verhaal groter kunnen maken.”
Bas Weebers, huisarts: “Het was een zeer interactieve en gezellige bijeenkomst waarin vrijdenkerij voorop stond, maar wel met als enig doel dat we met z’n allen de gezondheidszorg vooruit helpen. Met als grote thema’s: piraterij en ontschotting van de zorg. En daar zijn we echt heel goed in geslaagd. De basis om dat te kunnen bereiken ligt in het contact leggen met elkaar. Dat doen we hier op de fiets en tijdens het spel ‘Wie is de mol’.
“Als je elkaar dan beter kent”, vertelt Bas verder, “kan je samen bouwen aan inhoud en ik denk dat we er zeer goed in geslaagd zijn om vanuit het ziekenhuis te denken naar de eerste lijn en vanuit de eerste lijn te denken naar het ziekenhuis. Zo ver zelfs dat we bereid zijn om het hele idee van een eerste- en tweedelijn maar eens te laten varen. En gewoon te zeggen: wij zijn toevallig dan dokters en we kunnen mensen die vragen hebben of problemen hebben, helpen. En wie dat dan gaat doen, dat zien we daarna wel, maar als we samen onze schouders eronder zetten voor wie dat nodig hebben, dan hebben we een prachtig product in de regio Gooi en Vechtstreek.”
Lucas: “Dit was de tweede keer, maar er komt een derde keer, een vierde keer, een vijfde keer. Dit gaat nooit meer over. Het is echt de kracht van ons allemaal dat het wederom zo’n enorm succes was.”
De commissie van WAD’s up bestudeert alle opgeleverde ideeën van de werkgroepen en gaat inhoudelijk kijken waar we wat mee kunnen. Bas Roukema, KNO-arts Tergooi: “We laten het niet wegebben! Er ligt nu een relatienetwerk waarop we kunnen oogsten.”
E-mail nieuwsbrief