Bloedgroep- antistofkaart
Hier informeren we u over de gang van zaken rondom een Bloedgroep-/Antistofkaart. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Onderaan vindt u de contactgegevens. De medewerkers van de afdeling of uw behandelaar beantwoorden uw vragen graag.
Recent is bij u bloedonderzoek verricht. Daarom ontvangt u een zogenoemde ‘Bloedgroep-/Antistofkaart’. Op de kaart staan bijzonderheden over uw bloedgroep en/of bloedgroepantistoffen vermeld die bij een eventueel toekomstige bloedtransfusie van belang kunnen zijn.
Bij het onderzoek werden zogenoemde ‘irregulaire bloedgroepantistoffen’ gevonden. Deze kunnen zijn ontstaan na bijvoorbeeld een bloedtransfusie of een zwangerschap, maar soms ook zonder een duidelijke oorzaak.
Bloedtransfusie
Bij een eventuele bloedtransfusie in de toekomst moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van deze bloedgroepantistoffen om een ongewenste reactie op de bloedtransfusie te voorkomen. Het probleem is dat deze antistoffen vaak na enige jaren niet meer in het bloed aantoonbaar zijn. Het is daarom van belang dat u deze Bloedgroep-/ Antistofkaart steeds bij u draagt en – als u in een ziekenhuis wordt opgenomen – deze kaart overhandigt aan de behandelende arts.
Oude bloedgroep- antistofkaart
Mogelijk heeft u eerder van ons een Bloedgroep-/Antistofkaart ontvangen. In dat geval kunt u de oude kaart vernietigen. Op de Bloedgroep-/Antistofkaart die u hierbij ontvangt, staat namelijk de meest recente informatie vermeld. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat u de Bloedgroep-/Antistofkaart kwijtraakt. Uw gegevens blijven echter levenslang in het eigen ziekenhuisarchief bewaard. Indien noodzakelijk of gewenst dan sturen wij u graag een nieuwe kaart toe.
Hulp van TRIX
Ieder ziekenhuis in Nederland heeft een eigen registratiesysteem voor het vastleggen van gegevens over eerder aangetoonde bloedgroepantistoffen. Omdat het belangrijk is, is het mogelijk informatie over de bij u gevormde bloedgroepantistoffen op te slaan in een landelijk datasysteem. Het betreffende datasysteem heet TRIX (Transfusie Register Irregulaire antistoffen) en X (kruis)-proefproblemen. Dit elektronisch, centraal dataregister met patiënteninformatie over aangetoonde bloedgroepantistoffen, wordt beheerd door Sanquin. Het is beschikbaar voor en kan geraadpleegd worden door bloedtransfusielaboratoria van de Nederlandse ziekenhuizen. Zo kan bij een volgende transfusie het transfusielaboratorium van het behandelend ziekenhuis het landelijke datasysteem raadplegen en zo goed mogelijk passend bloed uitzoeken. Op deze wijze levert dit register een belangrijke bijdrage aan het voorkómen van transfusiereacties bij patiënten in Nederland, waardoor bloedtransfusie weer een stapje veiliger wordt. Met de beschikbaarheid van dit centrale register loopt Nederland voorop in de wereld.
Het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium van Tergooi MC is aangesloten op en maakt actief gebruik van TRIX. Heeft u bezwaar tegen registratie van uw gegevens in TRIX? Dan kunt u dit binnen twee weken kenbaar te maken via het formulier dat u heeft ontvangen bij uw bloedgroep- en antistofkaart. Vul deze volledig in en stuur deze retour via de bijgesloten envelop.