Longpunctie
Bij een longpunctie zuigen we met een holle naald wat vocht of weefsel uit uw long. Het laboratorium onderzoekt dit vocht of weefsel. Bijvoorbeeld op afwijkende cellen, bacteriën en eiwitten.
Voorbereiding
- Gebruikt u bloedverdunners zoals sintrommitis, marcoumar of aspirines? Bespreek met uw arts of u hier voor het onderzoek even mee moet stoppen.
- Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te blijven. U mag dus gewoon eten en drinken.
- Voor het onderzoek wordt u kort in het ziekenhuis opgenomen (als u niet al in het ziekenhuis ligt).
Onderzoek
Het onderzoek zelf duurt ongeveer een half uur. Patiënten vinden het onderzoek meestal goed te doen. De radioloog doet de punctie.
- Tijdens het onderzoek zit of ligt u. Dat ligt aan de plek waar de arts de punctie in de long doet.
- De radioloog verdooft de huid met een injectie.
- De arts brengt een naald in op de plek waar de afwijking te zien is. Daarbij gebruikt de arts röntgenbeeld, een echo of CT-scan.
- Bij de punctie maakt de arts één of meer stukjes weefsel los. Daarna haalt hij of zij de naald weg.
- U krijgt een pleister op de plek van de punctie. Daarna gaat u plat op bed liggen, op de plek waar de arts de punctie heeft gedaan.
Na het onderzoek
- Na het onderzoek moet u één uur in bed blijven. U mag wel eten en drinken. We controleren regelmatig uw bloeddruk en pols.
- Ter controle maken we na één uur altijd een röntgenfoto van de longen. De longarts kijkt naar de röntgenfoto om te zien of u weer uit bed mag. En wat eventueel verder nodig is.
- Zijn de controles goed en gaat het goed als u uit bed komt? Dan kunt u meestal weer naar huis.
Mogelijke problemen
- Via het gaatje in de long kan soms een klein luchtlek ontstaan. Dat kan zorgen voor een klaplong. Soms moeten we daarvoor tijdelijk een dun slangetje tussen de longbladen inbrengen.
- Het is mogelijk dat er een bloeding ontstaat. Waarschuw meteen de verpleegkundige als u na het onderzoek bloed ophoest of benauwd wordt.
Bij deze problemen is extra controle nodig.
Uitslag
Het kan een paar dagen duren voor de longarts de uitslag van het onderzoek in het laboratorium krijgt. We maken een afspraak met u om de uitslag te bespreken.