Onderzoek om hyperventilatie vast te stellen
Kortademig, hartkloppingen, duizelig, moe, zweten, tintelingen in armen, handen en vingers, pijn op de borst en een gevoel van een brok in de keel. Het zijn klachten die voorkomen bij hyperventilatie. Bij hyperventilatie haalt u meer adem dan nodig is voor het lichaam. Vaak onbewust. Met een test onderzoeken we of uw klachten inderdaad door een verkeerde manier van ademhalen kunnen komen.
Voorbereiding
- Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan de test begint. Kom daarom op tijd naar het ziekenhuis.
- Doe geen lippenstift op.
- U hoeft niet met medicijnen voor uw luchtweg te stoppen, als u die heeft.
- Een gebitsprothese hoeft u niet uit te doen.
Onderzoek
Een longfunctieanalist doet de test. Tijdens de test zit u op een stoel. U ademt via een mondstuk, met een knijper op uw neus. Daardoor kan geen lucht via uw neus ontsnappen. Ook krijgt u een sensor aan uw vinger. Die meet uw zuurstof en hartslag. Voor en na de test nemen we een vragenlijst met u door.
De test zelf bestaat uit drie delen:
- Uw ademt drie minuten op uw eigen tempo. We meten de hoeveelheid koolzuur (CO2) in de lucht die u uitademt.
- De longfunctieanalist laat u drie minuten sneller en dieper ademen. Alsof u hardloopt. Omdat u stil zit, kunt u hierbij wat lichte klachten krijgen. Dat komt omdat het koolzuurgehalte hierbij te veel daalt. Die klachten gaan vanzelf weer weg.
- U ademt weer vijf minuten normaal. De longfunctieanalist kijkt hoe de hoeveelheid koolzuur in de lucht die u uitademt zich weer herstelt.
Sommige mensen vinden de test niet prettig. Wij zien dat het bij de meeste mensen meevalt. Onze longfunctieanalisten hebben veel ervaring met de test en begeleiden u goed.
Na het onderzoek
Na de test kunt u gewoon weer naar huis of aan het werk.
Uitslag
U krijgt de uitslag van de test van de arts die u behandelt.