Zuurgraadmeting slokdarm
We kunnen onderzoeken hoe vaak en hoe lang maagzuur uit de maag naar de slokdarm terugstroomt (reflux). Daarvoor meten we de zuurgraad (pH) in het onderste deel van de slokdarm 24 uur lang. Dat doen we door een dun slangetje via de neus in te brengen. Het slangetje is verbonden met een elektrisch apparaatje dat u 24 uur meedraagt.
Voorbereiding
Als het onderzoek in de ochtend begint
Als het onderzoek in de middag begint
Belangrijke informatie
- Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op de productie van maagzuur. Pantozol of losec bijvoorbeeld. Overleg met uw specialist of u hier tijdelijk mee kunt stoppen voor het onderzoek (vijf dagen).
- Heeft u diabetes (suikerziekte) en gebruikt u daarvoor medicijnen of insuline? Dan moet deze medicatie misschien worden aangepast. Overleg dit met de arts die het onderzoek aanvraagt.
- Neem contact op met de arts die het onderzoek aanvraagt als u nog niets heeft besproken over de medicijnen die u gebruikt. Doe dat uiterlijk één week voor het onderzoek.
Onderzoek
Het hele onderzoek duurt 24 uur. Een endoscopie-assistent brengt daarvoor een dun slangetje (katheter) in via de neus. Als u het achter in uw keel voelt, kunt u een slikbeweging maken. Het slangetje glijdt dan de slokdarm in.
Als het slangetje op de juiste plaats zit, zetten we die vast met een pleister op de neus. Het slangetje blijft 24 uur in de slokdarm zitten. Aan het einde van het slangetje zit een elektrode die de zuurgraad meet. Het slangetje verbinden we met een klein elektrisch apparaatje. Dat draagt u 24 uur mee. Het apparaatje slaat de gemeten waarden op.
Voor het onderzoek is het belangrijk dat u alles doet wat u normaal ook doet. U mag alleen niet douchen en sporten. Neem ook geen drinken met prik of sinaasappelsap.
Dagboek
U houdt in de 24 uur van het onderzoek ook een dagboek bij. Hierin schrijft u bijvoorbeeld:
- wanneer en wat u eet en drinkt
- wanneer u ligt
- medicijnen die u inneemt
- klachten die u heeft, zoals maagzuur of boeren
Na het onderzoek
Na 24 uur komt u bij ons terug en halen we het slangetje weer weg. Ook levert u het dagboek in. Een gespecialiseerde arts bekijkt en beoordeelt alle gegevens op een later tijdstip.
Mogelijke problemen
Een 24-uurs pH-meting is een heel veilig onderzoek. Complicaties zijn niet bekend.
De uitslag
U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Daar maakt u een aparte afspraak voor.