Sedatie bij endoscopische onderzoeken

Sedatie bij endoscopische onderzoeken

Bij een onderzoek met een endoscoop, krijgt u meestal een roesje (sedatie). Een endoscoop is een flexibele slang met aan het uiteinde een kleine camera. Die brengen we via uw mond of anus in uw lichaam. Door het roesje wordt u slaperig en is het onderzoek minder vervelend.

 

U krijgt een roesje na overleg met de arts die het onderzoek aanvraagt. Een roesje is geen narcose. Hoe slaperig u wordt, is vooraf niet te zeggen. Ook als u niet slaapt, bent u meer ontspannen. De meeste mensen herinneren zich weinig tot niets van het onderzoek als het klaar is.

Voorbereiding

Intake

Voor alle onderzoeken waarbij u een roesje krijgt, krijgt u eerst een intakegesprek. In dit gesprek kijken we naar uw gezondheid. Ook krijgt u alle informatie die nodig is om u op het onderzoek voor te bereiden. De intake is op de polikliniek. Soms kan de intake ook via een videoconsult of digitaal.

Regel vervoer

Door het roesje reageert u minder goed en werkt uw geheugen minder goed. U mag daarom na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. U mag ook niet zonder begeleiding fietsen of met het openbaar vervoer reizen. Regel daarom vooraf dat iemand u na het onderzoek naar huis kan brengen.

Behandeling

De verpleegkundige brengt een infuusnaald in. Daardoor kunnen we de medicijnen voor het roesje geven. U krijgt het slaapmiddel midazolam en eventueel de pijnstiller fentanyl.

Tijdens uw onderzoek houden we u goed in de gaten. We kijken bijvoorbeeld of uw hart en longen goed blijven werken. U krijgt ook zuurstof toegediend.

Na de behandeling

Na uw onderzoek blijft u in het ziekenhuis tot het roesje goed is uitgewerkt. Na sommige onderzoeken moet u een nacht in het ziekenhuis blijven. Als het mag, krijgt u iets te eten en te drinken. Als u een speciaal dieet heeft of graag een bepaald product eet, mag u dat zelf meenemen. In het ziekenhuis hebben we beperkte keus in verpakte koeken en crackers.

Naar huis

Als de controles goed zijn en we de infuusnaald hebben weggehaald, mag u weer naar huis. Door de medicijnen die u heeft gekregen mag u de eerste 24 uur na het onderzoek:

  • geen alcohol drinken
  • geen belangrijke beslissingen nemen
  • geen gevaarlijke machines bedienen
  • niet actief deelnemen aan het verkeer

Zorg vooraf dat iemand u na het onderzoek naar huis kan brengen. U mag zelf niet rijden door de medicijnen. We bellen uw contactpersoon als u opgehaald kunt worden. We bellen met een anoniem nummer. Goed als u dat aan de contactpersoon laat weten. We verwachten namelijk dat hij of zij er binnen een half uur is.

Mogelijke problemen

Door het slaapmiddel kunnen soms problemen ontstaan met de ademhaling of met het hart. Dit gebeurt bij één tot zes op de 1000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen of extra zuurstof. Soms kan de arts besluiten geen roesje te geven. Bijvoorbeeld bij iemand die al problemen met het hart of de longen heeft. De kans op complicaties is dan groter.