Onderzoek endeldarm en anale sluitspier
Met een anorectaal functieonderzoek onderzoeken we de anale sluitspier.
Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen:
- meten van de druk van het anale kanaal (manometrie)
- bepalen hoe gevoelig de endeldarm voor ontlasting is (volumetrie)
- een echo-onderzoek om de anale kringspieren in beeld te brengen (echografie)
Voorbereiding
Voor het onderzoek worden een aantal vragen gesteld over uw klachten. U hoeft zich niet voor te bereiden. Als u voor het onderzoek het gevoel heeft dat u naar de wc moet, is het advies dit te doen.
Onderzoek
Bij het onderzoek zijn twee gespecialiseerde verpleegkundigen aanwezig. Eén verpleegkundige doet het onderzoek. De andere assisteert. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een uur.
Na het vraaggesprek vragen we u om uw broek en onderbroek uit te trekken. U gaat op uw linkerzij op een bed liggen, met uw knieën opgetrokken. We leggen een laken over u heen om uw onderlichaam zoveel mogelijk te bedekken. De verpleegkundige die het onderzoek doet, is achter u.
Het onderzoek zelf bestaat uit drie onderdelen:
Manometrie
Als er ontlasting zit, stelt de verpleegkundige voor om een klysma met lauw water in te brengen. Daarna kunt u op een postoel naast het bed gaan zitten.
Als er geen ontlasting (meer) in de anus en endeldarm zit, kunnen we de druk meten van het anale kanaal. We meten dan onder meer uithoudingsvermogen en kracht van de anale kringspieren. De verpleegkundige brengt hiervoor een dun buisje (katheter) in via de anus. Tijdens de meting vragen wij u verschillende keren om te ‘knijpen’, ‘persen’, ‘hoesten’ en de anus langer ‘aan te spannen/knijpen’. Na deze metingen gaan we verder met het tweede deel van het onderzoek: de volumetriemeting.
Volumetrie
- wanneer u het eerste gevoel van ‘vulling’ merkt
- wanneer het voelt alsof u naar de wc moet
- wanneer het voelt alsof u het niet meer kunt ophouden
Op deze manier bepalen we hoe gevoelig de endeldarm is voor ontlasting. Daarna halen we de ballon met de katheter weer weg.
Echografie
Na het onderzoek
Uitslag
U krijgt de uitslag van het onderzoek van de arts of specialist die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. De verpleegkundigen kunnen na het onderzoek niets over de uitslag zeggen. De arts beoordeelt de metingen op een later tijdstip.
Mogelijke problemen
Anorectaal functieonderzoek is een veilig onderzoek. De kans op complicaties is heel erg klein. Heel soms kan het slijmvlies van de anus of endeldarm iets beschadigen door de instrumenten die zijn ingebracht. Daardoor kunt u wat bloed verliezen. Dit gaat meestal binnen 24 tot 48 uur vanzelf weer over.