Vasculaire risicopreventie polikliniek

Vasculaire risicopreventie polikliniek

Na een TIA of beroerte heeft u meer kans om (opnieuw) een beroerte te krijgen. Bij de vasculaire risicopreventie polikliniek van Tergooi MC kijken we hoe we de kans daarop zo klein mogelijk kunnen maken. We bespreken hoe u leeft en kijken hoe gezond u bent. Zo zien we wat u kunt veranderen om de risico’s zo klein mogelijk te maken.

Voorbereiding

Een beroerte komt meestal omdat de wand van een slagader in of naar de hersenen beschadigd is. Zulke beschadigingen ontstaan door een aantal lichamelijke factoren. Op sommige hebben we geen invloed. Denk aan leeftijd, geslacht of erfelijkheid. Aan veel risico’s valt wel wat te doen door gezond te leven. Bijvoorbeeld:

  • hoge bloeddruk
  • roken
  • hoog cholesterol
  • niet genoeg bewegen
  • overgewicht
  • alcohol
  • suikerziekte (diabetes mellitus)

Als u een TIA of beroerte heeft gehad, maken we met u een afspraak om op de vasculaire risicopreventie polikliniek te komen. Meestal is dat twee tot zes weken na uw TIA of beroerte. Bij uw eerste bezoek neemt de verpleegkundige met u een vragenlijst door. Zo zien we hoe u leeft en welke risico’s bij u spelen. We vragen bijvoorbeeld of u rookt, drinkt, hoeveel u beweegt en wat u eet. We meten ook uw gewicht, buikomtrek en bloeddruk. Met die informatie kunnen we een persoonlijk advies maken. Dit eerste gesprek duurt ongeveer 50 minuten.

Behandeling

Persoonlijk advies

Na de eerste afspraak op de polikliniek krijgt u een persoonlijk advies. De verpleegkundigen bieden een programma aan met maatregelen. Met het programma verlagen we risico’s voor uw gezondheid voor de toekomst. Daarnaast kan het programma helpen om in het algemeen een betere lichamelijke conditie te krijgen.

Begeleiding

We begeleiden u om met de maatregelen aan de slag te gaan. We kunnen doorverwijzen om te stoppen met roken of om iets te doen aan uw gewicht. Als dat nodig is, schakelen we de hulp in van bijvoorbeeld een diëtiste of fysiotherapeut. We bespreken verder de bijwerkingen van de medicijnen die u heeft. De huisarts of internist schrijft medicijnen tegen een hoge bloeddruk of suikerziekte voor.

Afspraken en vervolg

In een periode van een jaar heeft u verschillende afspraken op de polikliniek. In ieder geval drie maanden en een jaar nadat u de TIA of beroerte heeft gehad. We kijken dan hoe de maatregelen u helpen. Vooral als het gaat om uw bloeddruk, gewicht, stoppen met roken, meer bewegen en anders gaan leven. Als dat nodig is, kan de verpleegkundige u terugverwijzen naar bijvoorbeeld uw specialist of huisarts.