EEG na een nacht zonder slaap

bij kinderen

EEG na een nacht zonder slaap bij kinderen

Zonder slaap zijn de hersenen gevoeliger voor sommige afwijkingen. Voor epilepsie bijvoorbeeld. Daarom doen we soms een EEG-onderzoek nadat uw kind een nacht niet of minder heeft geslapen. We noemen dat onderzoek ook wel een slaapdeprivatie-EEG.

 

Met een slaapdeprivatie-EEG meten we de elektrische activiteit van de hersenen. Dat doen we als uw kind wakker is én terwijl het doezelt of in slaap valt. Meestal doen we dit onderzoek als een gewoon EEG-onderzoek niet genoeg gegevens heeft opgeleverd.

Voorbereiding

  • Was de dag voor het onderzoek de haren van uw kind heel goed. Gebruik daarna geen haarlak, haarvet of haargel. Dat kan invloed hebben op de meting bij het onderzoek.
  • Uw kind mag medicijnen gewoon blijven gebruiken. Tenzij de (kinder)arts hierover iets anders met u heeft afgesproken.
  • Maak thuis een lijstje van de medicijnen die uw kind gebruikt. Lever dit lijstje voor het onderzoek in bij de laborant.
  • Uw kind mag voor het onderzoek geen koffie, thee, chocolademelk of cola drinken. Ook de nacht ervoor niet. De cafeïne die in deze dranken zit kan invloed hebben op het onderzoek.

Wakker blijven

De nacht voor het onderzoek is het belangrijk dat uw kind niet of minder heeft geslapen dan normaal. In de tabel ziet u hoelang uw kind ’s nachts wakker moet blijven.

Leeftijd kind Naar bed  Opstaan en wakker blijven  Dagdeel EEG 
0 – 2 jaar  Gewone tijd  6:00 – 7:00 uur  Begin middag 
2 – 4 jaar  Gewone tijd  5:00 uur  Begin middag 
4 – 6 jaar  22:00 – 23:00 uur  5:00 uur  Begin middag 
6 – 10 jaar  24:00 uur  5:00 uur  Begin middag 
10 – 16 jaar  24:00 uur  3:00 uur  Ochtend 

Onderzoek

De laborant die het onderzoek doet, legt eerst nog een keer uit hoe het onderzoek precies gaat. Het onderzoek duurt ongeveer 60 tot 75 minuten.

  • Tijdens het onderzoek ligt uw kind in bed in een kamer die donker gemaakt is. Een volwassene mag daarbij blijven. Neem ook gerust een knuffel van thuis mee.
  • Voor het onderzoek brengen we kleine metalen plaatjes (elektroden) aan op de hoofdhuid van uw kind. Daarmee meten we de elektrische activiteit van de hersenen.
  • Het is de bedoeling dat uw kind tijdens het onderzoek in slaap valt en weer wakker wordt gemaakt. Vooral de periode van inslapen is belangrijk.
  • Een computerprogramma slaat de elektrische activiteit van de hersenen op.

Na het onderzoek

Na het onderzoek haalt de laborant de elektroden weg. Bij losse elektroden gebruikt de laborant daarvoor warm water.

De uitslag

Een neuroloog beoordeelt het onderzoek. Hij of zij stuurt de uitslag naar de specialist die dit onderzoek voor uw kind heeft aangevraagd. Die bespreekt de uitslag met u.