Botscan

Botscan

Met een botscan kunnen we verschillende afwijkingen aan het skelet opsporen. Bij het onderzoek gebruiken we een klein beetje van de radioactieve stof technetium. Die spuiten we via een bloedvat in. Via de bloedbaan gaat de stof naar uw botten. Dan maken we foto’s met een gammacamera. Zo kunnen we uw botten goed in beeld brengen.

 

Voorbereiding

  • Heeft uw arts u ook gevraagd om bijvoorbeeld een bloed- of urineonderzoek te doen? Laat dit dan doen voor u dit onderzoek heeft. Of anders een dag na dit onderzoek.
  • U kunt uw medicijnen gewoon innemen zoals u dat gewend bent.
  • U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.
  • Trek geen kleding aan waar metaal inzit. Zoals ritsen, knopen en pailletten.
  • Laat waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u (misschien) zwanger? Neem dan contact op met uw arts. Misschien kunnen we voor een ander onderzoek kiezen. Geeft u borstvoeding? Dat kan de eerste 24 uur na het onderzoek niet. Een oplossing is om voor het onderzoek te kolven. U kunt de moedermelk ook de eerste dag na het onderzoek afkolven. Die kunt u dan een dag later geven.

Onderzoek

1. Prik met technetium

De laborant geeft u een prik in uw arm. Via de naald spuit de laborant de radioactieve stof technetium bij u in. U merkt hier niets van. U voelt alleen de prik van de naald. Een beetje zoals bij bloedprikken.

2. Wachttijd

De radioactieve stof technetium heeft in ieder geval twee uur nodig om goed aan de botcellen te hechten. Daarom moet u na de prik twee tot vier uur wachten. U mag in die tijd doen wat u wilt. U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven. Zorg wel dat u veel drinkt. Het liefst een liter. Ga vlak voor we de foto gaan maken naar de wc, zodat uw blaas goed leeg is. Op de tijd die is afgesproken, komt u weer terug.

3. Foto’s maken

  • U komt op een smalle tafel liggen.
  • De laborant schuift u tussen de gammacamera’s. Dit zijn de fotoapparaten waarmee we het onderzoek doen. We zetten die zo dicht mogelijk boven en onder uw hoofd. Dat geeft het beste beeld.
  • De eerste twee minuten is de gammacamera heel dicht boven uw gezicht. Daarna schuift u heel langzaam tussen de gammacamera’s door.
  • Soms maken we extra foto’s van een bepaald deel van uw lichaam. Dat ligt aan wat we bij u precies onderzoeken. De camera’s draaien dan om dit lichaamsdeel heen.
  • Het maken van de foto’s duurt één tot drie kwartier. In die tijd moet u stil liggen.

Botscan

Na het onderzoek

Naar huis

Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Met de radioactieve stof technetium kunt u gewoon autorijden. U mag ook alles eten en drinken.

De uitslag

De laborant stuurt de beelden van het onderzoek naar de nucleair geneeskundige. Die beoordeelt de beelden. Het verslag gaat naar de arts die u behandelt. Dit duurt ongeveer vijf werkdagen. U maakt een afspraak met uw arts om de uitslag te bespreken.

De radioactieve stof

U krijgt maar een heel klein beetje radioactieve stof bij dit onderzoek. De hoeveelheid straling kunt u vergelijken met het maken van een gewone röntgenfoto. U heeft daar dus verder geen last van. De ingespoten radioactieve stof gaat vanzelf uit uw lichaam, via uw nieren. Ook vormt u geen stralingsgevaar voor uw omgeving.

Mogelijke problemen

  • Heel soms kan iemand een allergische reactie krijgen. Als dat al gebeurt, is dat een hele lichte reactie.
  • Op de plek waar u geprikt bent, kan een bloeduitstorting komen. Die kans is klein. De bloeduitstorting gaat na een paar dagen vanzelf weer weg.

Contact