Netvliesloslating

Netvliesloslating

Als het netvlies losraakt van zijn onderlaag, heet dat een netvliesloslating. Zonder behandeling kan dit zorgen voor slechtziendheid of een blind oog. Het netvlies kan op elke leeftijd loslaten. Bij ouderen is het risico wat groter.

Klachten

Op middelbare leeftijd of op latere leeftijd kunt u bij een netvliesloslating opeens donkere zwevende deeltjes of lichtflitsen gaan zien. Dat kan wijzen op veranderingen in het glasvocht in het oog. De oogarts onderzoekt dan of het glasvocht en netvlies in orde zijn.

Soms begint een netvliesloslating zonder vlekjes en flitsen. Dan gaat u steeds minder zien. Bijvoorbeeld alsof u een gordijn ziet of over een muur moet kijken. Dit gebeurt als het centrum van het netvlies heeft losgelaten. Of als het losgelaten deel van het netvlies voor het centrum is komen te liggen. Het probleem ontstaat als er een bloeding in het glasvocht is geweest. Dit doet geen pijn.

Oorzaken

Een netvliesloslating wordt veroorzaakt door een of meer scheurtjes in het netvlies. Deze scheurtjes of gaatjes komen door veranderingen in het glasvocht. Glasvocht krimpt tijdens het leven. Dat kan zorgen voor gaatjes waar het netvlies vastzit. Vloeistof kan dan tussen het netvlies en de diepere lagen van het oog komen. Dat noemen we een netvliesloslating.

U heeft meer kans op een netvliesloslating als u bijziend bent of als netvliesloslating voorkomt in de familie. Ook na een staaroperatie is de kans groter.

Onderzoek

Aan de buitenkant van het oog is niet te zien of het netvlies is losgeraakt. Neem bij klachten contact op met uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar de oogarts. De oogarts gebruikt druppels om de pupil te verwijden. Zo is het netvlies goed te bekijken.

Bij een glasvochtbloeding kunnen we met een speciaal echoapparaat vaststellen of het netvlies van zijn plaats is of niet. Dit onderzoek doet geen pijn en is niet gevaarlijk.

Behandeling

Netvliesloslating kunnen we op verschillende manieren behandelen. Het ligt aan uw situatie wat kan. De oogarts bespreekt dat met u.

Laserbehandeling

Zijn de gaatjes niet te groot en is het netvlies nog niet of bijna niet losgelaten? Dan kunnen we een laser gebruiken om rondom de gaatjes littekens te maken. Deze littekens hechten het netvlies vast aan de lagen daaronder. De gaatjes kunnen dan niet groter worden. Ook voorkomen we dat vocht onder het netvlies komt. De behandeling gebeurt op de afdeling. Het vele licht van de laserstaal kan vervelend zijn.

Operatie

Een laserbehandeling kan niet als er vocht onder het netvlies is gekomen. Door het vocht kan het netvlies niet aan de diepere lagen vasthechten. We kunnen dan een bandje rond het oog aanbrengen. Soms prikken we in het oog om vocht weg te laten lopen. Het netvliesgat behandelen we met een koude applicatie (cryocoagulatie) of laser, tijdens of na de operatie. Zo kan het netvlies goed verkleven met de onderlaag. Het gaatje wordt verder dichtgedrukt met een stukje siliconen materiaal.

Soms laten we aan het einde van de operatie gas in het oog achter. Dat houdt het netvlies op zijn plaats. Dit gas lost langzaam op. In die tijd mag u niet vliegen of duiken. Door grote drukschommelingen kan het gas anders uitzetten.

In sommige gevallen is het genoeg om gas in te brengen en het netvliesgaatje te behandelen met cryocoagulatie of laser.

Glasvocht weghalen

Soms kan het nodig zijn om het glasvocht weg te halen. Dit glasvocht kan vastzitten aan het netvlies en het daardoor lostrekken van de lagen daaronder. Een operatie waarbij we het glasvocht weghalen, noemen we een vitrectomie. Voor de operatie krijgt u een volledige of een plaatselijke verdoving. Dat ligt onder meer aan uw conditie en wat we precies gaan doen.

Met gas, siliconenolie of andere middelen kunnen we als dat nodig is het netvlies stevig op zijn plaats drukken. Soms moet u uw hoofd na de operatie een paar dagen in een bepaalde houding houden. Ga niet vliegen of duiken zolang er een mengsel van gas in het oog zit.

Resultaat

Na de operatie moet u een tijdje oogdruppels gebruiken. In 90 procent van de gevallen lukt het om het netvlies na één of meer operaties weer goed op zijn plek te krijgen. Of u ook weer goed gaat zien, ligt aan waar het netvlies los lag. Was het centrale deel van het netvlies los? Dan bestaat de kans dat u minder scherp blijft zien. Soms is het nodig de sterkte van de bril of contactlens te veranderen. Als het niet lukt het netvlies op zijn plaats te krijgen, wordt het oog langzaam blind.